sreda, 5. avgust 2020.

Druga probna nedelja sistema „Oko sokolovo”, prekršiocima samo obaveštenja

U toku je druga probna nedelja novog sistema „Oko sokolovo” i svima koji su se nepropisno parkirali stižu obaveštenja o tome gde je vozilo zatečeno i na koji način je učinjen prekršaj.

Kako je za TV Hepi izjavio Ranko Šekularac, rukovodilac Sektora unutrašnje kontrole Komunalne milicije, u prvim danima zabeležen je veliki broj prekršaja, te se nada da će ovaj probni period uticati na savesnost vozača i da će se taj broj smanjiti.

– Sistemom od šest kamera koje pokrivaju 360 stepeni konstatuje se činjenično stanje na terenu. Vozilo koje je usnimljeno na delu kolovoza, trotoara ili na zelenoj površini je u prekršaju, sistem ga snima i izrađuje obaveštenje za vlasnika vozila. Tačnije, kamera registruje registarske oznake i posredstvom softvera i veze sa Ministarstvom unutrašnjih poslova pribavljaju se podaci o vlasniku vozila, izrađuje se obaveštenje sa svim elementima prekršajnog naloga, kako bi prekršilac bio upoznat sa svim svojim dužnostima i obavezama. Polovinu kazne može da plati u roku od osam dana od dana kada je pristiglo obaveštenje – objasnio je Šekularac i dodao da vlasnik vozila mora da dostavi overenu izjavu sa tačnim i jasnim podacima o tome ko je upravljao vozilom.

Prema njegovim rečima, broj zabeleženih prekršaja u prva tri dana je iznenađujuće veliki, i pored toga što je vreme godišnjih odmora i epidemije, kao i medijske kampanje putem koje su građani obavešteni i upozoreni.

– Druga probna nedelja ima za cilj da još jednom pošalje građanima upozorenje. Često ćemo obaveštavati sugrađane o broju zatečenih u nepropisnom parkiranju i pratićemo statistike. Neće biti izuzetih i bez obzira koliki broj automobila je u koloni zaustaveljno, svi će biti procesuirani. Ovom prilikom apelujem na sve sugrađane da druge ne dovode u opasnost i da im ne uskraćuju slobodu kretanja – rekao je Šekularac.

On je podsetio da je prošle nedelje na sednici Skupštini Grada Beograda usvojen niz odluka o komunalnom redu i povećanju kazne za ove kategorije prekršaja.

– Kazne neće više biti 5.000, već 10.000 dinara, što će možda biti dovoljan podstrek da se smanji broj prekršaja. Tokom ove dve nedelje nema naplate kazni jer se samo šalju opomene. To ne znači da redovni sastav i patrole Komunalne milicije nisu radile na kažnjavanju nesavesnih vozača. Prekršajni nalozi nisu slati samo onima koji su zapaženi sistemom „Oko sokolovo” – precizirao je Šekularac.