četvrtak, 6. avgust 2020.

Radojičić: Epidemiološka slika je bolja, vreme je da razgovaramo o početku školske godine

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić rekao je za Radio-televiziju Srbije da je vreme za razgovor o polasku u školu i da je epidemiološka slika poslednjih dana bolja, ali i istakao da je veoma važno da deca i školsko osoblje u potpunosti poštuju sve mere koje propisuje Krizni štab.

Radojičić je istakao da je kvalitetno obrazovanje jedan od najvažnijih činilaca uspešnosti društva i naglasio da 1. septembra u prvi razred kreće 16.500 mališana.

– Resorno ministarstvo, Grad Beograd i ja, kao gradonačelnik, daćemo sve od sebe da đaci imaju što bolje uslove za početak školske godine. Epidemija će sigurno imati svoje fluktuacije, a zdravstveni sistem je pokazao da je fleksibilan i da može da se prilagodi različitim okolnostima. Verujem da će obrazovni sistem biti organizovan na sličan način od 1. septembra. Roditeljima poručujem da ćemo se sigurno adekvatno pripremiti, kao i da ćemo sarađivati sa njima uoči početka nove školske godine. O aktuelnoj epidemiološkoj situaciji trebalo bi da roditelji razgovaraju sa decom, da im svojim primerom pokazuju kako da se štite, nose maske i održavaju distancu. Kao dečiji lekar znam da će deca, ukoliko im se priđe na pravi način, sigurno dobro razumeti sve što im se kaže. Veoma je značajno da deca nose maske u školi, da grupe sa decom budu manje, a da se akcenat stavi na đake koji pohađaju prva četiri razreda, jer su oni najosetljiviji i zahtevaju najviše pažnje – rekao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, od početka epidemije na odeljenju pedijatrije bolnice „Dragiša Mišović” lečeno je 298 mališana koji su se zarazili kovidom-19.

– U skladu sa globalnim podacima i trendovima, deca su starosna kategorija koja je najmanje pogođena virusom korona budući da se procenat u odnosu na broj ukupno obolelih kreće između dva i tri. Deca koja obole uglavnom imaju lakše kliničke slike, a čak i u slučajevima kada dođe do težih situacija, deca se brže oporavljaju od odraslih. U Tiršovoj smo do sada imali tridesetak slučajeva, dok se trenutno troje dece zaražene virusom korona leči u ovoj ustanovi. Imamo nekoliko slučajeva kovid-pozitivnih pacijenata i u Institutu za majku i dete, ali se i tamo lečenje obavlja bez većih problema – zaključio je Radojičić.