petak, 7. avgust 2020.

Nijedan slučaj zaraze u vrtićima nije izmakao kontroli

Bezbednost dece u vrtićima je na visokom nivou, što su pokazali dani koji su iza nas, jer se sve mere sprovode. Zaposleni su pokazali profesionalnost i nijedan vrtić nije zatvoren zbog zaraze, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak. 

– Naravno da je bilo zaraženih, ali se svaki put postupalo po preporukama. Nijedan slučaj nije izmakao kontroli jer se sve odmah prijavljivalo i na vreme reagovalo – rekao je Gak gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

On je dodao da dolaznost dece od početka epidemije nije prelazila 30 odsto, dok u ovom trenutku u beogradskim vrtićima boravi oko 9.500 mališana dnevno, što je oko 16 odsto od ukupnog broja upisane dece. 

– Beograd ima potpunu kontrolu nad svim vrtićima na teritoriji grada – rekao je Gak.

Gak  je istakao da u septembru u vrtiće kreće još 15.000 novoupisane dece na konkursu, te da nakon velikog izazova, kakav je bio 11. maj i otvaranje vrtića nakon dvomesečne pauze zbog epidemije, sledi još jedan izazov, povaratak oko 200.000 dece u beogradske škole u septembru. 

– Štab za vanredne situacije Grada Beograda svakog dana zaseda. Pratimo situaciju, čekamo instrukcije Kriznog štaba, Ministarsta i Vlade Srbije a Grad Beograd će svaku meru sprovesti – rekao je Gak.

On je dodao da u septembru u beogradske škole kreće i 16.390 prvaka. 

– Škole su spremne, iskoristili smo letnje mesece za pripreme, očekujemo i nadamo se da će se stvoriti svi uslovi da sve škole prime decu nazad – zaključio je Gak.