utorak, 11. avgust 2020.

Predsednik Vučić obišao radove na Savskom trgu

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je danas Savski trg na kojem su u toku radovi u okviru projekta „Beograd na vodi”. Sa predsednikom radove su obišli gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, glavni urbanista Marko Stojčić i generalni sekretar predsednika Nikola Selaković.

– Renovirani Savski trg biće najveći u Srbiji, sa mnogo zelenila i velelepnim spomenikom osvnivaču srpske države Stefanu Nemanji. Za dva i po do tri meseca, trg će biti gotov i pred Novu godinu zasijaće punim sjajem. Savski trg se prostire na 32.000 metara kvadratnih, od čega je 20.000 kvadrata čistog prostora, pa će svakako biti najveći trg u Srbiji. Ovo je još jedan važan korak ka ulepšavanju Beograda i pravljenju grada funkcionalnijim – rekao je Vučić novinarima.

Dodao je da je Beograd nosilac turizma sa više od trećine turističkog kapitala i značajnim učešćem u BDP-u zemlje. 

– Pogođen je zbog korone mnogo, ali očekujem da i ovaj deo grada, Beograd na vodi, Savamala, bude još jedan deo grada koji će moći da doprinosi razvoju grada i Srbije – rekao je Vučić

On je dodao da će uz obnovljenu fasadu na zgradi nekada Glavne železničke stanice, uz noćno osvetljenje, trg izgledati veličanstveno.
Deo radova na trgu je već gotov, spoljašnost zgrade bivše Glavne železničke stanice je u novom ruhu, tramvaji saobraćaju na relacijiu Nemanjina – Karađorđeva, vide se obrisi modernog trga, za koji kažu da će biti novi centar prestonice.

Centralni deo trga, kako je najavljivano, zauzimaće 23 metra visok spomenik posvećen Stefanu Nemanji – najviše takvo obeležje u prestonici. Pešacima će pripasti centralni deo trga, dok će saobraćaj, automobilski i tramvajski, biti izmešten na obode trga.

Lokomotiva legendarnog „plavog voza” pomerena je znatno bliže ulazu u zgradu bivše Glavne železničke stanice, odnosno budućeg Muzeja Nikole Tesle.