sreda, 16. septembar 2020.

Počinju ovogodišnji „Dani evropske baštine”

Gradski sekretar za privredu Milinko Veličković rekao je da je izložbom „Vreme i nasleđe – Satovi na fasadama beogradske arhitekture” Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda najavljen početak „Dana evropske baštine” ove godine u našem gradu. Veoma je važan kontinuitet manifestacije „Dani evropske baštine”, koja se u Beogradu redovno održava od 2002. godine tokom druge polovine septembra i prve polovine oktobra. „Dani evropske baštine” su deo velike evropske manifestacije Saveta Evrope i Evropske komisije, kojom se po istim principima i sa istim simbolima predstavlja naše nasleđe kao zajednička baština evropskih naroda, raznolikost kultura i tradicije.

– Svake godine sa drugom temom, manifestacija je u Beogradu postala svojevrstan praznik kulture i turizma – naveo je Veličković, koji je i predsednik Organizacionog odbora.

Prema odluci Ministarstva kulture i informisanja, koje koordinira programe u Republici Srbiji, ovogodišnja tema u našoj zemlji ista je kao i u Evropi: „Nasleđe i obrazovanje – znanje za budućnost”. Ministarstvo je program u organizaciji Centra za kulturu u Grockoj i Smiljane Popov, autora serijala „Beograd za početnike”, podržalo i kao centralno događanje „Dana evropske baštine” u Srbiji. Prva e-tribina o Vinčanskoj kulturi je već danas u 18 časova.

– „Dani evropske baštine” u Beogradu obeležavaju se u organizaciji Grada Beograda, Sekretarijata za privredu, nadležnog za poslove turizma, Organizacionog odbora obrazovanog rešenjem gradonačelnika, kao i oko stotinu neposrednih organizatora programa. U saradnji sa sekretarijatima nadležnim za kulturu, zaštitu životne sredine, obrazovanje i dečju zaštitu, sport i omladinu, pripremljen je veliki broj programa u svakoj od tih oblasti i u uslovima pandemije kovida-19, uz poštovanje propisanih mera nadležnih organa i poštovanje preporuka o zaštiti od infekcije.

Pripremljeni su i brojni sadržaji dostupni publici u digitalnoj formi: virtuelne ture, izložbe i katalozi u elektronskoj formi, filmovi, video-materijali, TV emisije, snimljene predstave i slično, precizirao je Veličković.

Kao i svih prethodnih godina, brojni programi promocije nasleđa realizuju se na čitavoj teritoriji grada. Koristeći raspoložive resurse, partnerstvo i saradnju, gradske opštine Voždovac, Vračar, Mladenovac, Surčin i druge, muzeji, centri za kulturu, udruženja, pripremili su raznovrsne programe: izložbe, prezentacije, razgledanja sa vodičima, predavanja, predstave, radionice, kvizove znanja, takmičenja, video-projekcije, dečje programe, projekcije filmova i drugo. Brojnim i raznovrsnim programima obeležiće se i Svetski dan turizma, 27. septembar, posvećen ove godine važnosti digitalnih tehnologija u turizmu. Udruženje turističkih vodiča je pripremilo veliki broj tematskih tura razgledanja.

S obzirom na to da je posebno važno upoznavanje dece i mladih sa značajem nasleđa i mogućnostima prezentacije, posebno korišćenjem savremene tehnologije, priređen je veliki broj dečjih programa.

– Učenje o prošlosti veoma je dragoceno znanje i za budućnost. Trebalo bi svakako da primeri dobre prakse budu podsticaj svima da brinu o svom, a samim tim našem, zajedničkom materijalnom i nematerijalnom nasleđu. Svi organizatori su pozvani da vode računa o dostupnosti programa za osobe sa invaliditetom. Kao i prethodnih godina, najveći broj programa organizovan je u oblasti kulture i turizma. U Beogradu je koncentrisano dragoceno kulturno i spomeničko nasleđe od značaja za čitav region, ali i više od 45 zaštićenih prirodnih dobara koja su i ovom prilikom obuhvaćena brojnim programima – dodao je Veličković.

On je istakao da manifestacija doprinosi obogaćivanju turističke ponude Beograda i atraktivnosti Beograda kao destinacije. Zahvalio je svima koji su i u ovim uslovima pripremili programe, pozvao sve da budu odgovorni, posetioce da uživaju u programima i medije da zabeleže i podele informaciju, znanje i priču o bogatom i raznolikom materijalnom i nematerijalnom nasleđu.

Kao i svake godine, informacije i ažuriran program biće dostupni u elektronskoj verziji na internet stranici Grada Beograda i Turističke organizacije Beograda, kao i neposrednih organizatora programa. Važno je da se posete i svi programi realizuju uz poštovanje propisanih mera nadležnih organa i poštovanje preporuka o zaštiti od infekcije.