četvrtak, 17. septembar 2020.

Vesić: U poslednjih sedam godina otvoreno 11 klubova za seniore

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas novi dnevni centar i Klub za starije „Anđelka Trnavac” u Crnotravskoj ulici na Banjici i tom prilikom istakao da je to 31. klub za seniore u Beogradu. Centar su obišli i gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, predsednica opštine Voždovac Ivana Tomić Ilić, v.d. direktora  ustanove Gerontološki centar Srđan Dimitrijević i upravnik Radne jedinice Dnevni centri u klubovi Miloš Minić.

Vesić je podsetio da je prvi klub otvoren davne 1973. godine, dok ih je do 2013. godine bilo dvadeset. 

– Samo u poslednjih sedam godina otvoreno je 11 klubova za seniore. Brojevi jasno pokazuju da je prioritet ove gradske vlasti odgovoran odnos prema najstarijim sugrađanima – ukazao je zamenik gradonačelnika. 

On je podsetio da klubovi za seniore ne rade tokom epidemije virusa korona. 

– Kako bi se sačuvalo zdravlje naših najstarijih sugrađana, klubovi za seniore ne rade tokom epidemije virusa korona. Ipak, Grad nastavlja da radi na unapređenju kvaliteta usluga za najstarije sugrađane. Pre ili kasnije će se sve vratiti u normalno stanje, a naši najstariji treba svoje treće doba da prožive kako su i zaslužili – naveo je Vesić.  

Kako je naglasio, korisnici u tim klubovima imaju mogućnost da se druže, pohađaju besplatne seminare, organizuju sebi izlete i na taj način kvalitetno provode slobodno vreme. 

– Zrelost jednog društva se ogleda u odnosu prema najstarijim i najmlađim sugrađanima, i zato je važno da pokažemo zrelost i odgovornost. Voždovac je jedna od najvećih beogradskih opština, a do sada je imala samo jedan klub za seniore. Novi klub ima 480 kvadratnih metara i može da primi mnogo više korisnika nego njegov prethodnik na Autokomandi. Tokom naredne godine biće sređen u salu za rekreaciju i drugi deo ovog prostora, koji će biti na raspolaganju građanima – najavio je Vesić i zahvalio Opštini Voždovac na inicijativi, kao i gradskom Sekretarijatu za socijalnu zaštitu na realizaciji projekta. 

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević podsetila je da u Beogradu živi više od 405 hiljada penzionera, a starijih od 65 godina je prema proceni  oko 365 hiljada. 

– Penzioneri i stariji sugrađani su zaslužili da svake godine dobiju po jedan novi klub na svojoj opštini, tako da će Grad Beograd nastaviti sa otvaranjem ovakvih ustanova. Zalažemo se za koncept aktivnog starenja, nastojimo da im obezbedimo prostore gde će provoditi svoje slobodno vreme, ali i da im omogućimo da dobiju pomoć stručnih i radnih terapeuta za rešavanje eventualnih problema – rekla je Nataša Stanisavljević.

Ona je naglasila da je u opremanje objekta uloženo četiri miliona dinara. 

Predsednica opštine Voždovac Ivana Tomić Ilić ocenila je da je otvaranje ovog kluba na Banjici pravi primer dobre saradnje opštine i grada. Ona je precizirala da je klub najbrojniji, uz napomenu da kada epidemiološki uslovi budu dozvolili da se penzioneri okupljaju, opština će se maksimalno uključiti u rad kako bi obezbedila besplatne programe, radionice i druge sadržaje. 

Imajući na umu pritužbe stanara, Ivana Tomić Ilić je najavila i da će biti sređen čitav okolni prostor u Crnotravskoj 13b i oko ostalih solitera, sa akcentom na bezbednost. Ona je na kraju zahvalila Gradu Beogradu na maksimalnoj pomoći da se poboljšaju uslovi života na Voždovcu uopšte.