petak, 18. septembar 2020.

U Rakovici otvorene Duhovne svečanosti „Put duhovnosti”

U porti Hrama Svetog vladike Nikolaja Velimirovića u Resniku sinoć su svečano otvorene Duhovne svečanosti „Put duhovnosti”, pete po redu, saopšteno je iz Opštine Rakovica.

Manifestaciju su organizovali Centar za kulturu i obrazovanje Rakovica, Hram Svetog vladike Nikolaja Velimirovića i Manastir Rakovica, a pod pokroviteljstvom Gradske opštine Rakovica.

Na ceremoniji otvaranja duhovnih svečanosti državnom sekretaru u Ministarstvu unutrašnjih poslova Milosavu Miličkoviću uručen je grb Srpske pravoslavne crkve za ktitorstvo i pomoć pri izgradnji Hrama Svetog vladike Nikolaja Žičkog. 

Zahvalnice za podršku manifestaciji „Put duhovnosti” dobili su predsednik gradske opštine Rakovica Miloš Simić i pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, koji je priznanje primio u ime Uprave Grada Beograda.

Nakon izvođenja „Molitve” dečjeg hora Hrama Svetih apostola Vartolomeja i Varnave, pozdravnu reč i besedu održao je jerej, otac Aleksandar Milutinović.

U okviru bogatog kulturno-umetničkog programa, na otvaranju duhovnih svečanosti nastupilo je i Pevačko društvo „Prelo”. Nakon njih nastupio je kvintet „Nika” sa tradicionalnim etno-numerama, dok je program zatvorio omladinski ansambl Kulturno-umetničkog društva „Dimitrije Koturović”.

Manifestacija „Put duhovnosti” ove godine će trajati od 17. do 21. septembra. 

U galeriji Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica danas će se u 19 sati održati tribina pod nazivom „Vek pravoslavlja i kulture u Rakovici”.

U subotu će biti prikazana pozorišna predstava „Pripovetke jednog kaplara”, rađena po motivima dela Branislava Nušića.

Glumac Narodnog pozorišta Zoran Ćosić i oboistkinja Simfonijskog orkestra RTS-a Nina Ćosić dočaraće govorom i muzikom svet ovih Nušićevih manje poznatih priča. Predstava počinje u 20 sati. Duhovne svečanosti će se završiti 21. septembra „Saborom duhovne poezije”, koji organizuje Književno društvo Rakovice.

Ulaz na sve događaje je slobodan.

Ova tradicionalna manifestacija će biti organizovana uz poštovanje svih zdravstvenih i bezbednosnih mera koje propisuju nadležne službe.