nedelja, 20. septembar 2020.

Promovisana nova pešačka staza „Sakinac” na Avali

Sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević prisustvovala je danas promociji nove pešačke staze „Sakinac” na Avali, jednoj od akcija u okviru Evropske nedelje mobilnosti „Mobilnost bez zagađenja za sve” koja se održava od 16. do 22. septembra.

Sekretarka Ivana Vilotijević je naglasila da ovaj sekretarijat mnogo radi na promociji zdravog načina života, boravka u prirodi, šetnji u šumi, kao i isticanju značaja ovakvog načina života na zdravlje ljudi. 

– Na samo 20 kilometara od centra grada imamo izletište i zaštićeno područje Avala, koje pruža svojim građanima iskonsku prirodu, čist vazduh i sve vidove rekreacije, počev od trčanja, šetnje, planinarenja, sportskih aktivnosti, pa sve do obilaska istorijskih znamenitosti. Nakon šetnje stazom „Sakinac”, deca iz Saveza izviđeača Srbije imala su priliku da obiđu spomenik Neznanom junaku i da se popnu na Avalki toranj – navela je ona.

Staza je izrađena od lomljenog kamena, struganičkog kamena, postavljena je signalizacija za osobe sa invaliditetom, sa akcentom na slepa i slabovida lica. Pre izrade nove staze uklonjena je stara i oštećena asfaltna podloga. Uređen je i jedan krak staze prema tornju i drugi krak ka crkvi. Na vrhu Avale, gde se završava staza, urađeno je i veliko ložište za potrebe izletnika. Visinska razlika koja se stazom savladava je 125 metara, a ukupna dužina staze je 1.300 metara. Staza „Sakinac” spaja izvor Sakinac sa Mitrovićevim domom, a vreme prelaska staze je 30 minuta. 

Radovi na sanaciji staze finansirani su od strane Grada Beograda, Sekretarijata za zaštitu životne sredine. JP „Srbijašume” – ŠG „Beograd”, kao upravljač predela izuzetnih odlika „Avala”, izveo je radove na sanaciji pešačke staze koja spaja izvor Sakinac, u podnožju Avale, sa vrhom Avale.

Današnjoj šetnji je prisustvovalo više od stotinu dece Saveza izviđača Srbije, kao i predstavnici JP „Srbijašume”.