utorak, 29. septembar 2020.

„Galerija Beograd” pri kraju, 2.850 radnika gradi Beograd na vodi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik kompanije „Igl hils” Muhamed Alabar obišli su danas završne radove na izgradnji objekta „Galerija Beograd” u okviru projekta „Beograd na vodi”. Obilasku radova prisustvovali su gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić i ministar finansija Siniša Mali. 

„Galerija Beograd” biće najveća šoping, zabavna i gastronomska destinacija u regionu. U pitanju je grandiozan tržni centar na samoj obali Save sa 300.000 kvadratnih metara, ukupne površine 93.000 kvadrata prostora za izdavanje, i 3.600 parking mesta.

U okviru objekta biće 50 restorana, kao i bioskop sa više od 1.700 mesta.

Obilazeći građevinu, predsednik Srbije je istakao da je gradilište Beorgada na vodi najveće u ovom regionu i da na njemu radi čak 2.850 ljudi. Mnogi od njih su, kako je rekao, iz inostranstva, oko 200 je iz Turske, Indije, sa Filipina, kao i iz drugih zemalja, jer u zemlji nema dovoljno varilaca, tesara, ni mnogo drugih zanatlija. 

– Čak 2.850 radnika na jednom gradilištu, što je impozantno. I sami vidite kako će za mesec dana da izgleda – primetio je Vučić. 

Kako je istakao, ponosan je na to što projekat „Beograd na vodi”, koji je u početku imao podršku 29 odsto naših građana, sada podržava više od 70 odsto njih, kao i na to što Beograd postaje evropska i svetska metropola koja će moći da generiše još veće prihode za Srbiju i privlači sve veći broj turista.

– Kovid-19 pravi probleme na globalnom nivou. Srbija je najbolja u Evropi po epidemiološkoj situaciji i nadam se da ćemo zadržati taj visoki nivo. Važno je da i svi, uz pomoć vakcina i lekova prevaziđemo ovu situaciju, da ljudi mogu opet da putuju, i onda Beograd postaje jedna od najzanimljivijih destinacija – rekao je Vučić.

Prestižni arhitektonski studio Callison RTKL, koji između ostalog stoji iza projekata kao što su „Kolumbija centar” u Sijetlu i „Fashion Show”, najvećeg šoping mola u Las Vegasu, dizajnirao je ovaj nesvakidašnji multifunkcionalni objekat.

Impresivna u pogledu dimenzija, „Galerija Beograd” se svojim eksterijerom, u kojem dominiraju kamen i staklo, idealno uklapa u ambijent reke, dok je enterijer inspirisan urbanom atmosferom i eklektičnom arhitekturom prestonice kojom se daje omaž Beogradu.