utorak, 29. septembar 2020.

Vesić: Beograd finansijski stabilan i nastavlja da se razvija

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je danas da je Beograd finansijski stabilan i da se razvija, što može da se vidi po sređenim ulicama, fasadama i trgovima. Na početku godine budžet je bio 1,205 milijardi evra, ali zbog epidemije korone smanjen je u aprilu, a na jučerašnjoj sednici je korigovan, odnosno povećan u skladu sa prihodima grada, precizirao je Vesić za TV Pink.

– Sada iznosi oko 123 milijarde dinara, odnosno više od milijardu evra. Bez obzira na to što smo zajedno sa Vladom učestvovali u pomoći našoj privredi, grad je finansijski stabilan. Rebalansom je predviđena izgradnja još pet novih vrtića, uz šest koliko smo već počeli da gradimo ove godine u Miloja Zakića na Čukarici, Belom polju u Obrenovcu, Novogradskoj u Zemunu, Bloku 62, na Bežanijskoj kosi, i u Bulevaru patrijarha Pavla u Rakovici. Novi vrtići nalaziće se u naselju Braće Jerković, na levoj obali Dunava pored novog doma zdravlja, koji će biti završen do kraja godine, na Miljakovcu 3, u Mirijevu i peti u jednoj od prigradskih opština. Nikada se u istoriji Beograda nije za godinu dana gradilo jedanaest vrtića, u kojima će biti mesta za 3.000 dece – naveo je Vesić.

Pored toga, dodao je on, nastavljaju se radovi u Bulevaru patrijarha Pavla, stiglo se do Košutnjaka, a nastavlja se ka Mostu na Adi. Takođe, nastavlja se i izgradnja regionalnog vodovoda Makiš–Mladenovac kako bi se na vodovod priključili i Grocka, i Ritopek, i Vrčin, i Pudarci, i Umčari i Dražanj.

– Svi važni infrastrukturni projekti se nastavljaju, a socijalna davanja isplaćuju se u dan, kao i subvencije. Iako smo imali smanjene prihode, najvažnije je da nismo uzeli ni jedan jedini dinar kredita. Ove godine otišlo je 38 miliona evra na vraćanje starog kredita – rekao je Vesić.

On je podsetio da od juče, na osnovu odluke Kriznog štaba, ugostiteljski objekti u zatvorenim prostorima mogu da rade do 23 sata, te da se ta odluka primenjuje već od sinoć. Grad Beograd izašao je u susret ugostiteljima kako bi oni koji imaju baštu u svojim objektima mogli da rade do 1 sat i tokom radne nedelje, do 31. oktobra.

– Trudimo se da ugostiteljstvu omogućimo da radi, a da se pritom sačuva zdravlje stanovništva – istakao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika podsetio je i na još nekoliko važnih odluka sa jučerašnje sednice Skupštine grada, među kojima je i odluka da tri važna gradonačelnika 20. veka Branko Pešić, Vlada Ilić i Miloš Savčić dobiju spomen-obeležja u Beogradu, što je on lično predložio, a odbornici prihvatili.

– Na taj način pokazujemo da znamo da kažemo „hvala” ljudima koji su zadužili grad. Takođe, doneta je i odluka da se Hrvatska ulica preimenuje u Ulicu glinskih žrtava 1941. godine. Kao narod treba da se sećamo glinskih žrtava, gde se desio jedan od najstrašnijih zločina u Drugom svetskom ratu jer su ljudi, samo zato što su Srbi, zaklani u ondašnjoj crkvi – kazao je Vesić.