utorak, 29. septembar 2020.

Vesić: Aplikacijom „Moje drvo za Beograd” do zelenijeg grada

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao je danas prezentaciji projekta „Moje drvo za Beograd”, koji građanima pruža mogućnost da putem aplikacije za mobilni uređaj doniraju odabranu sadnicu i učestvuju u odlučivanju gde će biti zasađena. Događaju su prisustvovali gradska sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević, direktor JKP „Zelenilo – Beograd” Slobodan Stanojević i direktor JP „Srbijašume” Igor Braunović.

Vesić je tom prilikom istakao da Beograd spada u zelenije gradove Evrope, te da je šesnaest odsto grada pokriveno zelenilom. 

– U poslednjih osam godina zasadili smo oko devet stotina hektara zelenih površina, na šta smo ponosni. Naravno da zelenila nikada nije dovoljno, te je naš cilj da četvrtina Beograda bude pokrivena zelenilom. Prošle godine građanima smo obećali da ćemo u narednih deset godina zasaditi milion stabala. Uprkos koroni, vanrednom stanju, zastoju privrede i nemogućnosti uvoza sadnica, plan je da ove godine bude zasađeno skoro 150 hiljada stabala, i to sto hiljada zahvaljujući JP „Srbijašume”, četrdeset hiljada posredstvom Sekretarijata za zaštitu životne sredine i oko šest hiljada stabala koje bi zasadilo JKP „Zelenilo – Beograd”. Ovim tempom uspećemo da ispunimo svoje obećanje. Sada je vreme da u veliku akciju ozelenjavanja Beograda uključimo i građane – kazao je Vesić.

On je prezicizirao da se na ideju došlo tako što su se mnogi građani javljali i pitali na koji način mogu da se uključe u ovu akciju. 

– Odlučili smo da instaliramo aplikaciju „Moje drvo”, koja inače postoji u mnogim zemljama i gradovima, posredstvom koje mogu da se provere predviđene lokacije za sadnju stabala u Beogradu. Za sada su u njoj precizirana samo drvoredna stabla, ali će u budućnosti građanima biti omogućeno da kupuju i stabla u parkovima i šumama – naveo je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je naglasio da će se nakon kupovine i sadnje pored stabla naći i natpis sa imenom donatora – pojedinačnih ljudi ili kompanija. Aplikacija je posebna i po tome, dodao je Vesić, što pomoću nje građani mogu da izračunaju koliko ugljen-dioksida emituju i koliko je na godišnjem nivou potrebno stabala da to anuliraju, kao i da snimaju devastirane zelene površine i da potom snimke šalju resornom sekretarijatu. Osim toga, građani mogu da predlože nove lokacije za sadnju putem ove aplikacije, zatim da se prijave za volontiranje, odnosno da se priključe akcijama sadnje koje organizuju Grad Beograd, JKP „Zelenilo – Beograd” ili JP „Srbijašume”, precizirao je Vesić.

Zahvalio je svima koji su učestvovali u izradi ove aplikacije i pozvao građane Beograda da je koriste. 

– Na ovaj način svi zajedno učestvujemo u ostvarivanju cilja da naš grad bude zeleniji. Pozivam i kompanije da svojim klijentima kupe drvo i na taj način ulože u život – rekao je Vesić.

Aplikacija, koju je predstavio Sekretarijat za zaštitu životne sredine, funkcioniše tako što korisnik koji je zainteresovan da donira drvo gradu Beogradu treba da se uloguje, odabere preporučene sadnice i lokaciju za sadnju, te da zahtev pošalje Gradu Beogradu. Zahtev se nakon toga obrađuje i korisniku se daje potvrda o vremenu sadnje. Uz svaku sadnicu u aplikaciji može da se vidi vrsta sadnice, njen obim i cena. Klikom na „zasadi” prelazi se na detalje kupovine.