utorak, 13. oktobar 2020.

Vesić sa novim rukovodstvom Opštine Grocka o važnim projektima

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas Opštinu Grocka gde je sa novoizabranim rukovodstvom razgovarao o budućoj saradnji i zajedničkim projektima. Sastanku su prisustvovali načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić, gradski sekretar za privredu Milinko Veličković, izvršni direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Mihajlo Mišić, kao i novoizabrani predsednik opštine Dragan Pantelić.

Vesić je tom prilikom podsetio da su opštine, posebno prigradske, upućene na Grad, te da imaju veliki broj zajedničkih infrastrukturnih projekata.

– Za ovu opštinu najvažniji projekat, koji će Grad raditi u narednom periodu, jeste regionalni vodovod Makiš–Mladenovac. Od prvog plana pa nadalje, izrada tog projekta trajala je više od dvadeset godina, a 2013. je potpuno zaustavljen. Tada smo doneli odluku da ga uradimo jer će on omogućiti redovno vodosnabdevanje kako za Grocku tako i za Sopot i Mladenovac. Za Grocku je posebno važan jer je ona jedina beogradska opština u kojoj čitava sela nemaju vodu za piće – precizirao je Vesić.

On je dodao da će veći deo Ritopeka imati vodu do novembra naredne godine. Trenutno se završava projektovanje, u januaru će se raspisati tender, da bi u maju započelo izvođenje radova, sa rokom od šest meseci. Dužina vodovodne mreže iznosiće 7,3 kilometra, istakao je Vesić, a biće izgrađena i dva objekta za vodosnabdevanje. Do kraja godine završiće se i tender za projektovanje vodovoda za više delove ovog naselja, naveo je Vesić.

– Odvojci sa regionalnog vodovoda Makiš–Mladenovac za Grocku i Vrčin, ukupne dužine osamnaest kilometara, sa tri crpne stanice i šest rezervoara biće puštenu u funkciju februara 2022. godine. Tender će biti raspisan u februaru sledeće godine, a radovi će početi u maju, sa rokom izvođenja od devet meseci. Nakon toga preostaje šesta i sedma etapa regionalnog vodovoda: Umčari, Pudarci, Dražanj i Kamendol, ukupne dužine oko 18 kilometara. Osim toga, radiće se i crpne stanice i sve šta ide uz to, a tender će biti raspisan u junu 2021, nakon čega će u roku od nekoliko meseci početi i radovi, sa rokom izvođenja od osamnaest meseci. Tako će se rešiti problem vodosnabdevanja na teritoriji opštine Grocka – naglasio je Vesić, dodajući da će studija izvodljivosti pokazati da li može da se realizuje dogovor sa Opštinom da se stari sistem pretvori u sistem za zalivanje, jer je ovo uglavnom poljoprivredni kraj.

Zamenik gradonačelnika je dodao i da se završavaju pristupne saobraćajnice i parking za groblje u Kaluđerici, i to do decembra 2020. godine. Sa EIB-om se pregovara oko izgradnje kompletne kanalizacije u Kaluđerici, sa prečistačem za preradu otpadnih voda, najavio je Vesić.

– Razgovarali smo i o tome da sledeće godine Grad Beograd uđe u drugu fazu izgradnje sistema zalivanja „kap po kap”. Kada bude završena druga faza, u taj sistem će biti uloženo skoro pet miliona evra. U ovom trenutku na sistem je priključeno 14 domaćinstava, a radićemo na tome da animiramo građane jer je kapacitet sistema 350 domaćinstava – istakao je Vesić.

On je dodao da se na sastanku razgovaralo i o drugim projektima, a najvažniji i najveći trenutno je zatvaranje deponije komunalnog otpada Vinča.

– Obavestio sam ih da je u toku izgradnja spalionice, kao i izgradnja fabrike za preradu građevinskog otpada. Očekuje se otvaranje između 250 i 300 novih radnih mesta, a najveći broj zaposlenih biće upravo sa teritorije opštine Grocka. Za njih je posebno važno da deponija više neće zagađivati obradivu zemlju na teritoriji ove opštine, a to je najveći benefit za građane – naveo je Vesić.

Naglasio je da, kada bude završena obilaznica oko Beograda – od Bubanj potoka do Orlovače, a od sledeće godine radiće se drugi kraj prema Leštanima, kao i most u zoni Ritopeka i Leštana, građani Grocke će moći brže da funkcionišu, a porašće i vrednost zemlje.

– Tema današnjih razgovora bila je i izrada projekta, odnosno vizije razvoja Grocke za narednih deset godina, a moje mišljenje je da su za razvoj najvažniji poljoprivreda i turizam – rekao je zamenik gradonačelnika.

On je podsetio da je sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovarao o tome da bar tri prigradske opštine dobiju velike investicije, a jedna od njih svakako je Grocka.

– Veoma je važno da, kao što je Obrenovac dobio fabriku „Meita”, i u drugim prigradskim opštinama imamo grinfild investicije koje će obezbediti radna mesta za veliki broj ljudi. To je suština svake politike. Grocka je infrastrukturno najnerazvijenija opština iako se mnogo uradilo proteklih godina. Grocka je Beogradu važna i to su danas svi mogli da vide – rekao je Vesić.

Predsednik opštine Grocka Dragan Pantelić je rekao da je na današnjem sastanku bilo reči o radu i funkcionisanju Opštine Grocka, kao i o problemima građana ove opštine.

On je zahvalio Republici i Gradu na tome što će u narednih nekoliko godina uložiti velika sredstva za vodosnabdevanje opštine Grocka što je, kako je naveo Pantelić, bio ključni problem poslednjih 20 godina.

– Ušli smo u nacionalni projekat Vlade Republike Srbije. Početak radova planiran je za mart mesec 2021. godine, a vrednost investicije je oko 18 miliona evra. U pitanju je cevovod dužine od 8,7 kilometara, a završetak radova je planiran za mart 2022. godine. U toku je izrada tenderske dokumentacije vodovoda za deo naselja Ritopek. Akcenat je stavljen i na vodosnabdevanje južnog dela opštine, a u pitanju je ukupna deonica od oko osam-devet kilometara u delu Vrčina koja će se uraditi u narednom periodu – istakao je Pantelić i izrazio nadu da će ta opština u narednih godinu dana dobiti i vrednu investiciju, zahvaljujući kojoj će se zaposliti određeni broj ljudi.

Na inicijativu Gorana Vesića uradićemo mnogo toga kako bismo omogućili transparentnost u radu i decentralizaciju Opštine, naveo je Pantelić i dodao da za sva pitanja Grocka ima pomoć Gradske uprave.

– Uradićemo sve da budemo servis građanima i da rešavamo tekuće probleme – zaključio je Pantelić.