sreda, 14. oktobar 2020.

Gradonačelnik sa direktorom „Transportne zajednice” o razvoju urbane mobilnosti

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić sastao se danas u Starom dvoru sa Matejom Zakonjšekom, direktorom „Transportne zajednice” sa stalnim sedištem u Beogradu. Zvaničnici su razgovarali o značaju ove organizacije i njihove centrale za Zapadni Balkan.

– Zadovoljstvo mi je da sam sa gospodinom Zakonjšekom analizirao ulogu „Transportne zajednice” u kreiranju rešenja koja se tiču razvoja urbane mobilnosti. Usaglasili smo se sa idejom da se usklade svi potencijalni projekti koje budemo realizovali sa konceptom zelenog grada kao moderne urbane sredine – rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je objasnio da je „smart siti” koncept, to jest upotreba modernih tehnologija u olakšavanju svakodnevnog života građana, pre svega u službi boljeg kvaliteta života stanovnika gradova koji se brzo razvijaju. Ovaj razvoj je u skladu sa najvišim ekološkim standardima i o tome se danas posebno razgovaralo. 

– Jedna od ključnih tačaka razgovora je i sagledavanje bezbednosti na putevima, uz definisanje „crnih tačaka” – markiranja deonica koje su najrizičnije u saobraćaju. Takođe, govorili smo i o definisanju i unapređenju situacije na raskrsnicama, pre svega u delovima gde se ukrštaju putevi i železnica – rekao je gradonačelnik.

Zaključak sastanka je da Beograd ima veliki potencijal u oblasti digitalizacije procesa koji doprinose razvoju pametnog grada. U narednom periodu biće definisan plan koji uključuje glavne projekte iz pomenutih oblasti a čiju će realizaciju odobriti Evropska komisija koja je za ove projekte zemalja Zapadnog Balkana izdvojila devet milijardi evra.