četvrtak, 15. oktobar 2020.

Otvorena manifestacija „Nadomak pobede” u Galeriji „Progres”

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović otvorio je danas manifestaciju „Nadomak pobede” koja se održava povodom 75. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. U okviru manifestacije, posetioci će od 15. oktobra do 1. novembra moći da vide izložbu fotografija i plakata iz vremena Drugog svetskog rata, izložbu dela dekorativne i primenjene umetnosti narodnog stvaralaštva i zanata iz Rusije, kao i igrane i dokumentarne filmove sa tematikom Drugog svetskog rata.

Mladenović je izrazio zadovoljstvo što ima priliku da svečano otvori manifestaciju koja je, kako je rekao, dvostrukog karaktera.

– Izložba je rezultat dobre saradnje Beograda i Sankt Peterburga, a kao jedan od dokaza te tvrdnje jeste i izložba dekorativne i primenjene umetnosti narodnog stvaralaštva i zanata iz Rusije, koja se u našem gradu održava već 10 godina, a koju priređuju organizacije iz Sankt Peterburga. Druga specifična vrednost ove izložbe je činjenica da smo je pripremili uz pomoć Ruskog doma, u znak sećanja na 75 godina od pobede nad fašizmom i 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. U pitanju je veoma značajan jubilej, a Grad Beograd je pre nekoliko godina manifestaciju kojom se obeležavaju svi značajni datumi iz tog perioda nazvao „Dani slobode” – rekao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, najznačajniji događaji koji se obeležavaju ovom manifestacijom su oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu – 20. oktobra i oslobođenje Beograda u Prvom svetskom ratu – 1. novembra.

– Osim toga, tokom trajanja manifestacije, koja je ove godine donekle limitirana zbog epidemije, obeležavaju se svi važni događaji iz naše istorije, sa posebnim osvrtom na dešavanja tokom Drugog svetskog rata. Sve to ima za cilj da se setimo ljudi koji su dali svoje živote u borbi za slobodu. Negovanje ove tradicije je važno koliko i nedopuštanje bilo kakvog pokušaja revizije istorije, u smislu da se oni koji su bili na pobedničkoj strani sada predstave u nekom drugom svetlu, kao i da se događaji od pre 75 godina prikažu drugačije. Istoriju moramo uvek prikazivati u skladu sa činjenicama i svako „izvrtanje i okretanje” može da donese nesagledive posledice za budućnost – istakao je pomoćnik gradonačelnika.

On je dodao da su ovakve izložbe podsećanje građana Beograda da su se pre 75 godina odigrali događaji od suštinske važnosti za istoriju ovog grada, ali i naroda i države.

– Crvena armija i Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije oslobodile su Beograd od nemačke okupacije koja je trajala od 1941. godine, a ova izložba originalnim slikama i propratnim tekstom pruža svojevrsnu retrospektivu događaja iz tog vremena. Možemo da vidimo i kako su izgledale motivacione poruke čiji je cilj bio da se vojsci i narodu održi moral, kako ne bi došlo do posustajanja pred kraj rata. To je danas za sve nas velika pouka, kako se ratna stradanja i sve ono što je doneo fašizam sredinom prošlog veka nikada više ne bi ponovilo – zaključio je Mladenović.

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović je rekao da su ovakve manifestacije promocija odličnih odnosa Srbije i Rusije.

– Po pravilu, ovakve manifestacije privlače veoma veliki broj posetilaca, pre svega stranih turista koji ovako nešto, osim u Rusiji, praktično nemaju gde da vide. Dobro je poznato kolike su bile žrtve ruskog i srpskog naroda u Drugom svetkom ratu, a posebno je važno što su ruske snage direktno učestvovale u oslobođenju dela teritorije naše zemlje. Organizacijom ovakvih događaja u Beogradu pokazujemo da život nije stao. Takođe, ovakve manifestacije poslužiće nam kao priprema za vreme kada će situacija sa pandemijom biti prošlost i kada ćemo se vratiti normalnom funkcionisanju – rekao je Popović.

U ime Ambasade Rusije prisutnima se obratio Aleksandar Kananihin, ataše za kulturu, koji je pročitao pismo ambasadora Aleksandra Bocana Harčenka. Ruski ambasador je u pismu izrazio žaljenje zbog sprečenosti da prisustvuje otvaranju manifestacije i čestitao organizatorima na svemu što su uradili u sklopu priprema za obeležavanje važnih datuma iz istorije.

Manifestaciju organizuje Udruženje narodne umetnosti i zanatstva Sankt Peterburga i Lenjingradske regije „NVO Dvorana zanata” u saradnji sa Udruženjem za očuvanje tradicije zanatstva i umetnosti „Nasleđe” i Nacionalnog saveta ruske nacionalne manjine, kao i uz podršku Turističke organizacije Beograda, Ambasade Rusije u Republici Srbiji i srpskog odeljenja Međunarodnog javnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda.