četvrtak, 15. oktobar 2020.

Podrška sportskim klubovima u Zemunu

U organizaciji Gradske opštine Zemun, danas je na Gradskom stadionu u Zemunu održano opštinsko takmičenje u atletici u okviru projekta „Školski sport”, saopštavaju iz ove gradske opštine.

Na atletskoj smotri učenici osnovnih i srednjih škola takmičili su se u skoku udalj, skoku uvis, bacanju vorteksa, trčanju na 60 metara, štafetnom trčanju, bacanju kugle i drugim disciplinama. 

– Rebalansom budžeta izdvojićemo znatna sredstva za finansiranje i sufinansiranje godišnjih programa sportskih klubova koji su se odazvali na konkurs Omladinskog sportskog saveza Zemuna. Važno nam je da projektom školskog sporta i finansiranjem zemunskih klubova koji imaju dugu tradiciju, podržimo bavljenje sportom, jer na taj način stvaramo buduće šampione – rekao je član Veća Gradske opštine Zemun Dragan Matijević.

Takmičenje je održano po preporučenim, preventivnim epidemiološkim merama i bez prisustva publike. 

Sport u Zemunu ima dugu istoriju. Fizičko vaspitanje, u današnjem smislu reči, počinje da se neguje i razvija u zemunskim školama krajem 19. veka. Prvo gimnastičko društvo je osnovano 1897. godine. „Srpski soko” je osnovan 1905. godine, a za njim kasnije formiraju se Hrvatsko i Nemačko gimnastičko društvo. Prva lopta u Zemunu pojavila se 1904, a 1912. godine Zemunci su imali prvu fudbalsku loptu. Upoznali su se sa pravilima „najvažnije sporedne stvari”, da bi 1913. godine počelo prvo fudbalsko takmičenje. Pored fudbala, početkom 20. veka u Zemunu se razvija i rukomet, ženski i muški, kao i odbojka. Naravno, blizina reke uslovila je da se u Zemunu razviju svi sportovi na vodi.