sreda, 21. oktobar 2020.

Završetak prve faze na regulaciji Kijevskog potoka

Prva faza regulacije Kijevskog potoka, kojom se rešava višedecenijski problem izlivanja ovog vodotoka nakon obilnih padavina, pri kraju je. Završne radove danas su obišli gradski sekretar za privredu Milinko Veličković, predsednik gradske opštine Rakovica Miloš Simić, članica Veća GO Rakovica Mirjana Guteša, predstavnici firme „Hidromontaža” d.o.o., koja izvodi radove, narodne poslanice iz Rakovice Nataša Ljubišić i Dušica Stojković, kao i predstavnici JVP „Beogradvode”.

U prvoj fazi, koja je pri kraju, uređeno je korito potoka u dužini od 265 metara. Gradski sekretar za privredu Milinko Veličković najavio je da će prva faza biti završena u narednih deset dana, a da je u izradi projekat za preostalih 1.200 metara Kijevskog potoka. Druga faza radova nastaviće se naredne godine.

– Izvođenjem radova na prvoj fazi rešen je deo problema, koji ćemo u potpunosti rešiti kada bude završena kompletna regulacija Kijevskog potoka. U vezi sa tim imamo dobre vesti, opredelili smo sredstva i do kraja godine će biti završen projekat regulacije preostalog dela u dužini od 1,2 kilometra. Naredne godine ćemo početi radove na sledećoj fazi. Nadam se da će za dve do tri godine Kijevski potok biti u potpunosti uređen – rekao je Veličković.

Miloš Simić zahvalio je gradskom sekretaru na odličnoj saradnji na ovom i drugim projektima koji se realizuju u Rakovici. Simić je naglasio da iz dobre saradnje lokalne samouprave, gradskih sekretarijata i drugih državnih institucija najveću korist imaju građani.

Radove na regulaciji Kijevskog potoka inicirao je nekadašnji predsednik  opštine Rakovica Milosav Miličković nakon više zborova građana, kada su stanovnici Kijeva predočili velike probleme sa kojima su se susretali, posebno nakon poplava 2014. godine. Zahvaljujući odličnoj saradnji opštinskih, gradskih i republičkih vlasti, radovi na prvoj fazi počeli su u julu ove godine.

Regulacijom Kijevskog potoka rešiće se dugogodišnji problem njegovog izlivanja, te na taj način poboljšati kvalitet života žitelja Kijeva.