četvrtak, 22. oktobar 2020.

Predstavljena knjiga „Dane Korica – priča o atletskom junaku našeg doba”

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović prisustvovao je danas u Starom dvoru promociji knjige „Dane Korica – priča o atletskom junaku našeg doba”, autora Milana Tomića.

Andreja Mladenović izrazio je zadovoljstvo što je, i pored malobrojnih svečanosti poslednjih meseci, danas upriličena promocija knjige o Danetu Korici.

– Svi zajedno se trudimo da iz ove situacije izađemo kao pobednici. Dane Korica je pravi primer jer on je svojim sportskim duhom, a imao ga je tokom cele svoje karijere, pobeđivao. Dane je sve oko sebe navikao da pobeđivanje posmatraju kao nešto uobičajeno i kada je on u pitanju, svaka pobeda i rekord bili su nešto normalno. Čitajući knjigu i gledajući fotografije, možemo da kažemo da nas je Dane za prvih 75 godina svoje karijere i života navikao na to – rekao je Mladenović.

On je naveo da je sa Koricom dragoceno razgovarati, čuti nešto novo, ali i uzeti malo te stalne energije.

– Vi ste još uvek zvezda, što onima koji se danas bave sportom može da bude nauk da se prava sportska zvezda nikada ne gasi i nikada ne prestaje. Nadam se da će mladim sportistima, onima koji tek počinju da se bave sportom, ova knjiga biti zanimljivo štivo i da će dati podstrek da se bave sportom, ali pre svega da budu dobri ljudi, što Dane i jeste – naglasio je Mladenović.

Zahvalio je Korici na svemu što je učinio za atletiku, kao i na tome što je kao sportski funkcioner doprineo da sport u Srbiji i Beogradu bude bolji. Mladenović je zahvalio i autoru na priređenoj knjizi, te što je čitaocima približio karijeru i život našeg proslavljenog atletičara.

Dane Korica je izrazio zahvalnost svima koji su doprineli da se u Starom dvoru održi promocija knjige koja mu je posvećena, ali i na lepim rečima koje su izgovorene o njemu. On je podsetio da je u Starom dvoru nekada izabran za najboljeg sportistu grada Beograda.

– Bez velikih napora nema uspeha i to je, može se reći, bio moj život. Moji prijatelji, kojih je mnogo, znaju kakav je to specifični život bio i zato im svima zahvaljujem – rekao je naš proslavljeni atletičar, posebno zahvalivši autoru knjige Milanu Tomiću što se potrudio da budućim čitaocima približi njegovu sportsku karijeru.

O knjizi su govorili i autor knjige Milan Tomić, sportski psiholog i bivši atletičar Višeslav Krsmanović, urednik knjige Jovo Vukelić i direktor Sportskog atletskog saveza Slobodan Branković.