petak, 23. oktobar 2020.

Izložba „Put do slobode” biće na jedan dan izmeštena sa Trga republike

Izložba fotografija pod nazivom „Put do slobode” biće izmeštena na jedan dan, 29. oktobra, sa Trga republike na Groblje oslobodilaca Beograda kao deo programa otkrivanja spomenika „Večna vatra”, saopštio je organizator izložbe Omladinsko pozorište „Dadov”.

Kako se navodi, u dogovoru sa Gradom Beogradom i predstavnicima Ambasade Ruske Federacije izložba, koja je trenutno na Trgu republike kod Spomen-ploče crvenoarmejcima, istog dana će biti vraćena na Trg republike.

Izložba je otvorena 20. oktobra u sklopu programa pod nazivom „Dani slobode”, a povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Građani mogu da je vide do 1. novembra.

Izložba pokazuje ključne fotografije iz borbi za oslobađanje Istočne Evrope od fašizma. Veliki deo fotografija posvećen je oslobađanju Beograda, operaciji koja je značila zaokret na putu prema velikoj pobedi nad fašizmom.

Ambasada Rusije u Srbiji odaje veliko priznanje organizatorima izložbe, Gradu Beogradu i Omladinskom pozorištu „Dadov”, i potpuno podržava ideju o privremenom izmeštenju spomenute izložbe na plato kod Groblja oslobodilaca Beograda za vreme posete ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova.