ponedeljak, 26. oktobar 2020.

Vesić delegaciji Banjaluke predstavio projekat „Beograd na vodi”

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić predstavio je danas projekat „Beograd na vodi” delegaciji Grada Banjaluke, koja sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem na čelu boravi u Beogradu povodom bratimljenja dva grada. Prezentaciji ovog značajnog projekta u zgradi „Geozavoda” prisustvovali su predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević i glavni urbanista Marko Stojčić. Nakon toga, gosti su sa domaćinima prošetali Savskom promenadom, obišli završene radove i one koji su tu toku.

Vesić je ovom prilikom gostima poželeo dobrodošlicu i dodao da ovu posetu počinju od najvažnijeg projekta, a to je „Beograd na vodi”.

– Ovaj projekat možda nije finansijski najveći, jer ima i većih, poput metroa koji počinje da se gradi sledeće godine, ali je suštinski najvažniji projekat iz nekoliko razloga. Prvo, zato što je promenio investicionu klimu u Beogradu i upravo zbog ovog projekta već tri godine u građevinskim dozvolama izdajemo više od milion kvadrata godišnje. To će se desiti i tokom 2020. godine uprkos tome što smo imali epidemiju kovida-19 a svuda u svetu su ekonomije na neki način zastale. Osim toga, ovim projektom smo potpuno obnovili deo grada koji je bio zapušten, a bitno je podsetiti da Beograd nije u dovoljnoj meri koristio svoje rečne obale, kojih ima oko sto kilometara – istakao je Vesić.

Naglasio je da je ovaj projekat promenio i razmišljanje investitora o Beogradu, jer kada se vidi da neko ulaže 3,5 milijardi evra u Beograd, onda budući investitor drugačije razmišlja o tome da li će uložiti svoj kapital.

– Osim toga, zahvaljujući ovom velikom projektu, uspeli smo da pokrenemo velike infrastrukturne projekte koji stoje decenijama, kao što su izmeštanje železničke stanice i pruge, autobuske stanice, izgradnja tunela od Ekonomskog fakulteta koji treba da poveže saobraćaj do Pančevačkog mosta – istakao je Vesić.

Zato je, kako je naglasio, važno što je poseta delegacije iz Banjaluke počela baš ovde, jer izgradnja Beograda znači i izgradnju Banjaluke, kao i izgradnju Kosovske Mitrovice, s obzirom na to da je Beograd glavni grad svih Srba.

– Ako je Beogradu dobro, onda će biti dobro i drugim srpskim gradovima. Možemo da ubedimo investitore koji ulažu u Beograd da ulažu i u Novi Sad, Niš, Kosovsku Mitrovicu ili Banjaluku – istakao je Vesić.

On je goste obavestio da je u Beogradu na vodi izgrađeno i prodato oko četiri hiljade stanova, od planiranih šest hiljada. Podsetio je da je urađeno mnogo javnih infrastruktura, kao što je Savska promenada, da je niz ulica rekonstruisan, a najavio i izgradnju linijskog parka sve do Ade Huje. Završava se i Savski trg, a sve se to radi od novca investitora projekta „Beograd na vodi”. Kako je podsetio, i zgrada „Beogradske zadruge” je sređena tim sredstvima.

Izrazio je zadovoljstvo što će danas biti potpisana povelja o bratimljenju dva grada, te da Banjaluka na ovaj način ulazi u red gradova kao što su Peking, Moskva, Čikago, Pariz, dodajući da iako ona nije velika, za nas je značajna.

– Sporazum o bratimljenju potpisuje se sa braćom, s najvećim srpskim gradom u Bosni i Hercegovini i sa glavnim gradom Republike Srpske. Zato je ovaj čin veoma simboličan, jer je mnogo više od običnog potpisivanja povelje. Konačno se formalizuje saradnja između srpskih gradova. Isti ovakav sporazum potpisaćemo 23. novembra i sa Severnom Kosovskom Mitrovicom i time pokazati da Beograd hoće da pomaže sve srpske gradove, jer je to naša obaveza – ukazao je Vesić i podsetio da Beograd sarađuje i sa drugim gradovima sveta i regiona.

On je rekao da je visoka delegacija Banjaluke imala priliku da vidi vodeće infrastrukturne projekte u Beogradu, kao i generalni napredak u razvoju srpske prestonice, istakavši da će se tako razvijati i drugi srpski gradovi.

Beograd danas dobija pobratima sa najiskrenijim i najtoplijim osećanjima, istakao je gradonačelnik Banjaluke.

– Jedan narod iz dve republike sarađuje u svim oblastima: od privrede, ekonomije, preko obrazovanja, kulture do sporta, a od danas i u podizanju administrativnih stepenika u saradnji naša dva grada. Zadovoljstvo nam je videti da se Beograd i Srbija ovako ubrzano razvijaju, jer ekonomski i politički jaka Srbija i Beograd, kao epicentar Balkana, predstavljaju oslonac i uzdanicu za narod u Republici Srpskoj – naveo je Radojičić.

On je podsetio da se Banjaluka, kao i Beograd, nalazi u dobrom razvojnom ciklusu, bez obzira na epidemiju virusa korona.

– Iznos investicija u ovoj godini u Banjaluci biće oko 50 miliona konvertibilnih maraka. To je najveće ulaganje u poslednjih nekoliko decenija, posebno u oblastima komunalnih i javnih poslova. U narednih pet godina treba da se izgrade četiri nova mosta na reci Vrbas, da se omogući 650 novih mesta za decu u vrtićima, ali i da se realizuju kapitalni projekti u oblastima izgradnje saobraćajnica i vodosnabdevanja – podvukao je Radojičić.

Najavio je dalje širenje saradnje između Beograda i Banjaluke, napomenuvši da i Banjaluka, poput Beograda na vodi, ima u planu da se spusti na reku, samo u manjoj meri.