ponedeljak, 26. oktobar 2020.

Položen venac na Spomen-obeležje ruskim i srpskim borcima iz Prvog svetskog rata

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović položio je danas venac na Spomen-obeležje ruskim i srpskim borcima iz Prvog svetskog rata na Kalemegdanu. 

Mladenović je istakao da je ovaj spomenik veoma važan, iako je, kako je rekao, tiho i na mala vrata došao u naš grad. 

– U okviru manifestacije „Dani slobode 2020”, predstavnici Ambasade Ruske Federacije i ja danas smo položili vence na Spomenik srpskim i ruskim herojima na Kalemegdanu. Spomenik podseća na prijateljstvo između dva naroda, ali i veliku žrtvu ruskih vojnika, posebno mornara koji su 1914. godine, na početku Prvog svetskog rata, prvi stupili u borbena dejstva i odbranu Beograda. Kasniji događaji odigrali su veoma važnu ulogu u odbrani i čuvanju srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, uz veliki broj ruskih dobrovoljaca i zahvaljujući ulozi cara Nikolaja Drugog Romanova – rekao je Mladenović. 

Prema njegovim rečima, sve što se dogodilo pre 102 godine, na kraju Prvog svetskog rata, srpskom narodu je donelo slobodu, dok je u Rusiji počeo bratoubilački rat. 

– Veliku ulogu cara Nikolaja Drugog i ruske vojske u odbrani srpskih nacionalnih interesa u Prvom svetskom ratu nikada ne bismo smeli da zaboravimo. Manifestacijom „Dani slobode” uspeli smo da objedinimo obeležavanje završetaka Prvog i Drugog svetskog rata u jednu celinu. Obeležavanjem različitih događaja podsećamo građane Beograda da žive u slobodnom gradu i nezavisnoj državi upravo zato što su neki ljudi pre više od 100 godina, odnosno pre 76 godina, dali živote za osvajanje slobode. Hvala im na tome i ovaj spomenik nas stalno podseća na veliko požrtvovanje ruskih dobrovoljaca i vojnika, a srpski narod je tokom istorije nastojao da uzvrati ruskim prijateljima na adekvatan način. Manifestacija „Dani slobode” trajaće do 1. novembra i gotovo svakodnevno ćemo imati događaje koji nas podsećaju na izuzetno važne datume u istoriji našeg grada – poručio je Mladenović.

U ime Ambasade Ruske Federacije, venac je položio ataše za kulturu Aleksandar Kononjihin.