ponedeljak, 26. oktobar 2020.

Beograd i Banjaluka potpisali Povelju o bratimljenju

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić potpisali su danas u Starom dvoru Povelju o bratimljenju. Potpisivanju povelje prisustvovali su zamenici gradonačelnika Beograda i Banjaluke, Goran Vesić i Srđan Amidžić, kao i predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević, pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, članovi Gradskog veća, načelnica Gradske uprave Grada Beograda Sandra Pantelić i članovi delegacije Banjaluke.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je tom prilikom istakao da je ovo istorijski trenutak i da se povelja potpisuje na opšte zadovoljstvo, te da je u opštem interesu.

– Naše veze su mnogostruke, duboke i tradicionalne u svim segmentima: od privrede i ekonomije, nauke, kulture i sporta do ličnih veza ljudi. Poveljom otvaramo mogućnost za dalju, svesrdnu saradnju i iskorak u odnosu na raniji period. Prethodnih decenija potpisivali su se sporazumi i organizovale manifestacije, među kojima su biciklistička trka Beograd–Banjaluka, zatim Kočićevi dani i brojne druge. Nastavak saradnje veoma je značajan za sve nas, a s obzirom na generalnu političku situaciju svuda u svetu, važno je da pripadnici našeg naroda, bez obzira na to gde se nalaze, budu u što boljim odnosima, kako bi se gradovi dalje razvijali. Oba grada su multikulturalna i mislim da je u tome naša snaga – naveo je Zoran Radojičić, dodajući da je jednako važno da i Beograd i Banjaluka ostanu jaki, ali istovremeno i miroljubivi. 

Posebno je naglasio dobar odnos između dva predsednika, što je podsticaj da se dalje unapređuje saradnja na lokalnom nivou. 

– Bratsku ljubav i povezanost ostavili su nam naši preci, a verujem da ćemo mi tu tradiciju nastaviti za našu decu. Saradnja će direktno uticati na kvalitetniji život građana oba grada, te verujem da će realizacijom narednih projekata oni to i osetiti – rekao je Zoran Radojičić. 

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je istakao da je danas posebno zadovoljstvo i čast biti svedok jednog događaja koji za građane Banjaluke važan, pa čak, kako je rekao, i istorijski događaj. 

– Pobratimstvo u našem narodu ima poseban značaj. Pobratim se posebno pazi i čuva, a pobratimstvo se ističe u više kolena i generacija. Za nas je  potpuno prirodno i najradosnije što Banjaluka konačno potpisuje Povelju o pobratimstvu sa Beogradom, jer iz Banjaluke i Republike Srpske se na Beograd i Republiku Srbiju gleda mnogo i stalno. Beograd je naša zajednička prestonica i sa posebnim osećajem pratimo sve što se ovde dešava. Važno je da se okupljamo, sarađujemo i ostvarujemo sve bolje veze. Kada god smo sarađivali naš narod je napredovao, a kad smo imali probleme onda je neko treći imao koristi – podsetio je Igor Radojičić.

On je dodao da naš narod sa obe strane Drine već sarađuje na ekonomskom, kulturnom, sportskom i planu obrazovanja, a kako je naglasio, spajaju nas i prijateljske i rodbinske veze.  

– Važno je da mi kao predstavnici vlasti na svim nivoima i predsednici naših republika i naše vlade, a i mi na gradskom nivou dajemo dodatni impuls za ovu saradnju. Naša dva grada se razvijaju u 21. veku, Beograd je metropola i prirodno središte Jugoistočne Evrope i Balkana u koga gledaju svi ostali. Banjaluka želi da igra u ligi regionalnih prestonica i kao ponosni glavni grad Republike Srpske nastojimo da se takmičimo u konkurenciji sa Beogradom, Novim Sadom i drugim prijateljskim gradovima. Mi smo jedan od retkih gradova u regionu koji je već usvojio Akcioni plan zelenog grada i grad koji radi na strategiji „pametnih gradova”, što je novi standard u razvoju gradova. U tome možemo da sarađujemo na korist naših građana. Radujemo se i poboljšanju kulturne saradnje. Treba da podstičemo zajedničko ulaganje i investicije koje će poboljšati demografski razvoj i kvalitet života na ovom prostoru – istakao je Igor Radojičić.

Odluku o bratimljenju dva grada doneli su odbornici na poslednjoj sednici Skupštine Grada Beograda.