četvrtak, 29. oktobar 2020.

Zbrinuto petnaest izbegličkih porodica

U okviru Regionalnog stambenog programa – Potprojekat 9, Sekretarijat za socijalnu zaštitu objavio je danas Odluku o rešavanju stambenih potreba izbeglica sa listom korisnika rangiranih prema redu prvenstva na osnovu ispunjenosti uslova i broja osvojenih bodova za kupovinu seoskih kuća i dodelu paketa pomoći u vidu građevinskog materijala i kućnih aparata i nameštaja. Navedenom odlukom, donesenom od strane Komisije za izbor korisnika pomoći za rešavanje stambenih potreba izbeglica, izabrani su korisnici koji su po broju osvojenih bodova i ispunjenosti propisanih uslova i kriterijuma rangirani među prvih 15, saopšteno je iz ovog sekretarijata.

– Sekretarijatu za socijalnu zaštitu su u okviru navedenog Potrojekta 9 iz fonda Regionalnog stambenog programa, kojim upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope, odobrena sredstva u iznosu od 165 hiljada evra za kupovinu 15 seoskih kuća sa okućnicom. Pomoć za kupovinu seoske kuće odobrava se u maksimalnom iznosu do 9.500 evra, dok se paket pomoći u vidu nabavke građevinskog materijala i kućnih aparata i nameštaja odobrava u maksimalnom iznosu do 1.500 evra, a sve u cilju stvaranja i poboljšanja uslova stanovanja izbeglica. Na ovaj način smo zbrinuli petnaest porodica – rekla je sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

U toku je još jedan konkurs, za koji mogu da se prijave interno raseljena lica sa AP Kosova i Metohije, koja nisu rešila svoje stambeno pitanje dok su u raseljeništvu, a koja imaju prijavljeno boravište ili prebivalište na teritoriji grada Beograda, kojima je neophodna pomoć pri kupovini seoske kuće sa okućnicom, odnosno odgovarajuće nepokretnosti za stanovanje, kao i dodatna pomoć namenjena za građevinski materijal za popravku ili adaptaciju predmetne seoske kuće sa okućnicom. Rok za prijavu je do 31. oktobra 2020. godine. Na raspolaganju su sredstva za otkup sedam seoskih kuća.

Sve potrebne informacije zainteresovana lica mogu dobiti na brojeve telefona: 011/3344-625 i 011/3309-750.

Sekretarijat za socijalnu zaštitu, osim navedenih projekata, u ovoj godini realizuje još dva projekta za interno raseljena lica, kojima će stambeno zbrinuti još 16 porodica koje nisu imale rešeno stambeno pitanje. U novembru se očekuje i konačna lista za izbor korisnika pomoći u građevinskom materijalu po kojoj će najmanje 15 izbegličkih porodica dobiti navedenu pomoć za završetak ili adaptaciju neuslovnih stambenih objekata. U cilju unapređenja položaja i kvaliteta života Beograđana, Sekretarijat za socijalnu zaštitu nastaviće putem raspisivanja javnih konkursa da pruža pomoć i podršku onima koja je to najpotrebnije, zaključila je sekretarka.

Navedena odluka biće objavljena na oglasnim tablama Gradske uprave Grada Beograda, gradskog poverenika za izbeglice, poverenika gradskih opština, Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, kao i na internet prezentaciji Komesarijata za izbeglice i migracije www.kirs.gov.rs i Grada Beograda www.beograd.rs, u odeljku „Gradski  oglasi”.