petak, 30. oktobar 2020.

Srušen zid kojim su zazidani prozori na susednom objektu u Zemunu

Građevinska inspekcija Sekretarijata za inspekcijske poslove izvršila je danas u jutarnjim časovima rešenje o rušenju nelegalno sazidanog zida, čime je rešen dugogodišnji problem.

Rešenje o uklanjanju doneto je 2012. godine od strane građevinskog inspektora Opštine Zemun, međutim, kako je nadležnost građevinske inspekcije od 6. novembra 2018. godine sa gradskih opština prešla na Grad Beograd, izvršenje su sproveli gradski građevinski inspektori.

Prema rečima gradske sekretarke za inspekcijske poslove Sonje Božović, Građevinska inspekcija Sekretarijata za inspekcijske poslove, osim uklanjanja bespravnih objekata sa javnih površina, svoj rad temelji i na zaštiti bezbednosti i rešavanju problema građana u cilju zaštite susedskih prava.

– Kada je u pitanju konkretan slučaj, izgrađen je ogradni zid kojim su zatvoreni prozori na susednom objektu, čime je onemogućeno njegovo nesmetano korišćenje. Izvršenjem ovog rešenja, rešili smo jedan od dugogodišnjih problema građana – istakla je Sonja Božović.

Ona je napomenula da je Građevinska inspekcija Sekretarijata za inspekcijske poslove od početka ove godine donela više od 750 rešenja sa različitim nalozima mera, a podneto je više od 280 krivičnih i drugih kaznenih prijava.

– Izvršeno je zatvaranje više od 280 gradilišta, a tokom ove dve godine uklonili smo ukupno 32 nelegalna objekta. Apelovala bih na sve građane da grade isključivo u skladu sa izdatim građevinskim dozvolama, jer bespravna gradnja predstavlja krivično delo, definisano Krivičnim zakonikom Republike Srbije – naglasila je sekretarka za inspekcijske poslove Sonja Božović.