subota, 31. oktobar 2020.

Gradonačelnik Radojičić uputio telegram saučešća povodom smrti mitropolita Amfilohija

Povodom smrti mitropolita Amfilofija, gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić uputio je telegram saučešća Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve i patrijarhu srpskom, gospodinu Irineju.

– Poštovani, Grad Beograd i ja lično, duboko žalimo zbog nenadoknadivog gubitka, smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, izuzetnog mislioca i pedagoga, a pre svega neumornog i nepokolebljivog borca za svoj srpski i pravoslavni narod u Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji i celom svetu. Iako ovog premudrog i sposobnog duhovnika najviše slavimo i cenimo kao obnovitelja i zaštitnika crkava, ali pre svega same vere u Crnoj Gori, Beograd ga se seća i kao dekana i profesora Bogoslovskog fakulteta našeg Univerziteta, a svet pamti kao vrsnog teologa, priznatog i cenjenog kako u Atini, tako i Moskvi i Parizu. Jasne i čiste misli, britkog jezika i dalekosežne vizije, kazivao je ono što jeste i kako su mu srce i um nalagali.
 
Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve i patrijarhu Irineju izjavljujem saučešće uz nadu da će lik i delo mitropolita Amfilohija nastaviti da žive kroz njegove učenike, reči i dela, pridružujući se bezbrojnim vernicima koji sada oplakuju upokojenje ovog velikog čoveka, ipak umireni činjenicom da je njegova celoživotna misija širenja bratske ljubavi, duboke vere i jedinstva pobedila – kaže se u telegramu saučešća gradonačelnika Beograda.