utorak, 3. novembar 2020.

Gradonačelnik primio predstavnike EXIT fondacije

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić sastao se danas u Starom dvoru sa Ivanom Petrovićem iz EXIT fondacije i njegovim predstavnicima, s kojima je razgovarao o saradnji na potencijalnim projektima od vitalnog značaja za zdravlje i budućnost građana Beograda i Srbije.

– Razgovarali smo o zajedničkoj akciji povećanja zelenih površina u Beogradu i Srbiji, kao i načinima mobilisanja čitavog društva i stvaranja pokreta sa zajedničkim ciljem, a to je zdrava životna sredina – ukazao je Radojičić.

Usaglasili smo se, kako je istakao, da je u ovom trenutku potreban sveobuhvatan dogovor i umrežavanje donosilaca odluka.

– Dogovor i umrežavanje podrazumeva i saradnju akademske zajednice, privrednog sektora i samih građana koji mogu da doprinesu našem zajedničkom cilju, a to je borba protiv klimatskih promena. Okupljanje oko ove ideje prevazilazi sve različitosti u društvu, koje ostaju u drugom planu. Nasuprot tome ostaje plemeniti cilj da budućim generacijama ostavimo zdravu i čistu planetu – naglasio je prvi čovek prestonice.

Ovakvi sastanci su, prema njegovim rečima, prilika da se podsetimo koliko su mladi danas svesniji ekoloških izazova i koliko je ekologija suštinsko pitanje koje se tiče svih nas.

– Dobra vest za Beograd je da radimo na stvaranju široke mreže dobrih akcija koje će doprineti ne samo boljem kvalitetu života građana sada već i u budućnosti – najavio je Radojičić.

Na sastanku je zaključeno da je u Beogradu mnogo „zelenih” destinacija u kojima građani mogu uživati i koje su veliko prirodno blago. Jednako tako, svi smo na istom zadatku, koji osim zaštite životne sredine podrazumeva i oporavak turizma i ekoloških destinacija Beograda, nakon pandemije virusa korona.