utorak, 24. novembar 2020.

Vesić: Novi vrtić u Surčinu otvara vrata za 197 mališana

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je da će sutra u novi vrtić u Surčinu krenuti 197 mališana.

Gostujući na TV Pink precizirao je da novi vrtić ima ukupno devet jedinica za boravak i da osim prostorija za decu objekat sadrži i nove toalete, kuhinju i kancelarije za osoblje.

– Ponosan sam što je to 12. vrtić koji ćemo uraditi tokom jedne godine, s obzirom na to da u svojoj istoriji Beograd nikada nije izgradio toliko vrtića u jednoj godini. U ovom trenutku gradimo šest vrtića i to u Belom polju u Obrenovcu, u Ulici Miloja Zakića na Čukarici, u Bulevaru patrijarha Pavla u Rakovici, u Novogradskoj ulici u Zemunu, kao i u Bloku 62 i na Bežanijskoj kosi na Novom Beogradu – istakao je zamenik gradonačelnika.

On je dodao da će do kraja godine biti raspisani tenderi za izgradnju još pet vrtića i to na Miljakovcu 3 u opštini Rakovica, u Borči na opštini Palilula, u Mirijevu u opštini Zvezdara, u naselju Braće Jerković u opštini Voždovac i u Mladenovcu.

– U tih 12 vrtića biće smešteno oko 2.700 dece. Naše liste čekanja broje manje od 3.000 mališana i uskoro ćemo te liste zaključiti. Pre deset godina je na listama čekanja za mesto u vrtiću bilo oko deset hiljada dece. Danas u beogradskim vrtićima imamo skoro 78.000 dece, a 2012. ih je bilo oko 58.000. Važno je reći da roditelji boravak dece u vrtićima sada plaćaju duplo manje nego tada i da već tri godine nismo menjali cenu vrtića. Roditeljima smo zato morali da vraćamo novac, skoro tri milijarde, a za taj novac mogli smo da izgradimo 15 novih vrtića – podsetio je Vesić.

On je istakao da je važno ulagati u nove vrtiće jer je to ulaganje u budućnost, te je dodao da će uskoro obići novi vrtić u Surčinu i da je sa izdavačima dogovorio da se tamo oformi dečja biblioteka.

– Sa Gradskom bibliotekom dogovorio sam akciju, koju ćemo pokrenuti sledeće godine, da deca od pet i šest godina postanu članovi biblioteke. Iako većina njih ne zna da čita, organizovaćemo da dolaze dečji pesnici i glumci koji će mališanima čitati i na taj način im približiti knjigu – istakao je Vesić.