četvrtak, 14. januar 2021.

Vesić: Od sutra počinje javna rasprava o Planu za kvalitet vazduha u Beogradu

Grad Beograd se odgovorno odnosi prema problemu zagađenja vazduha. Prošle godine smo usvojili 43 mere protiv zagađenja vazduha, a od sutra će se na sajtu Grada Beograda naći naš Plan za kvalitet vazduha koji se donosi za narednih deset godina, sa presekom u narednih pet godina, koji podrazumeva kratkoročne i dugoročne mere, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić gostujući u „Beogradskoj hronici”.

– Taj plan biće petnaest dana na javnoj raspravi. Pozivam sve građane i medije da daju svoje primedbe i kad ih dobijemo, plan ćemo proslediti Ministarstvu za životnu sredinu, nakon čega će ga usvojiti Skupština grada. Od kratkoročnih mera izdvojiću povećanje učestalosti pranja ulica koje će veoma uticati na smanjenje zagađenja. Poslednje dve godine kupili smo 25 novih cisterni a danas ih je ukupno 50. Ove godine kupujemo još četiri cisterne na gas i 40 elektročistilica. Kupićemo i stotinu novih autobusa na gas za GSP, u skladu sa odlukom da ubuduće nijedno vozilo u komunalnom sistemu grada ne bude dizel-vozilo. Intenziviraćemo i obaveštavanje građana o zagađenju, naime dugo nisu kupovane merne stanice i ove godine ćemo kupiti 25 novih mernih stanica koje će imati softver za predviđanje zagađenje, tako da ćemo moći da dajemo prognoze građanima. Pored toga, u okviru projekta „pametan grad” imaćemo 250 lokacija sa mernim mestima na kojima će građani preko aplikacije moći da se obaveste o tome kakvo je stanje zagađenja – rekao je Vesić.

Govoreći o dugoročnim merama, Vesić je najavio kupovinu 500 CNG autobusa u narednih pet godina, kao i 50 novih kilometara tramvajske mreže.

– Uvešćemo i rečni prevoz, koji nas čeka već ove godine, izgradićemo dva tunela, posebno je važan onaj od Karađorđeve do Pančevačkog mosta kojim se smanjuje zagađenje za osam odsto u centru grada a za 14 odsto se smanjuje saobraćaj. Tu je i novih 110 kilometara biciklističkih staza, uvođenje sistema javnih bicikala koje ćemo takođe realizovati u drugoj polovini ove godine, gašenje kotlarnica, individualnih ložišta, subvencionisanje njihovog gašenja, kao i nove pešačko-biciklističke staze – kazao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika naglasio je da je zatvorena deponija Vinča koja je u poslednjih 50 godina emitovala četiri milijarde kubika metan gasa u atmosferu.

– Sada više nećemo imati taj problem jer ćemo koristiti taj metan za zagrevanje – zaključio je Vesić.