petak, 15. januar 2021.

Vesić: Od danas javna rasprava o Planu za kvalitet vazduha

Danas je počela petnaestodnevna javna rasprava o Planu za kvalitet vazduha u Beogradu, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i pozvao sve građanke i građane Beograda da učestvuju u raspravi i daju svoje predloge.

– Na zvaničnom sajtu Skupštine Grada Beograda objavljen je Plan za kvalitet vazduha, koji se donosi za narednih deset godina, sa presekom u narednih pet godina, i koji podrazumeva kratkoročne i dugoročne mere – rekao je Vesić gostujući u Jutarnjem programu RTV Studio B. 

Vesić je podsetio da ovaj plan obrađuje 43 mere protiv zagađenja vazduha, koje je on predložio pre godinu dana, i dodao da Plan sadrži kratkoročne i dugoročne mere.

– Jedna od kratkoročnih mera je povećanje učestalosti pranja ulica čime se smanjuje resuspenzija redukovanih čestica. Poslednje dve godine kupili smo 25 novih cisterni, tako da danas ukupno 50 cisterni pere ulice. Ove godine kupujemo još četiri cisterne na gas i deset elektročistilica. Kupujemo stotinu novih autobusa na gas za gradski prevoz, u skladu sa odlukom Grada da ubuduće sva vozila u komunalnom sistemu budu na prirodni gas, hibridna ili električna – rekao je Vesić. 

On je naglasio da je posebno važno da građani budu tačno i pravovremeno informisani o zagađenju. 

– Naše merne stanice su veoma stare i neprecizne. Ove godine će biti kupljeno 25 novih mernih stanica koje ne samo što će precizno i tačnije meriti zagađenje već će imati i softver koji će predviđati zagađenje, tako da će građani moći da dobiju i prognoze. To će nam omogućiti da se na vreme pripremimo i zaštitimo građane od štetnih uticaja – poručio je zamenik gradonačelnika Beograda i dodao da će Grad Beograd u okviru projekta „pametan grad” obezbediti 250 lokacija sa mernim mestima na kojima će građani preko aplikacije moći da se obaveste o stanju zagađenja.

Govoreći o dugoročnim merama, Vesić je najavio kupovinu 500 autobusa na prirodni gas u narednih pet godina, kao i izgradnju 50 novih kilometara tramvajske mreže.

– Već ove godine raspisujemo tender za javno-privatno partnerstvo za rečni prevoz. Izgradićemo dva tunela u gradu, posebno onaj od Karađorđeve do Pančevačkog mosta kojim se smanjuje zagađenje za osam odsto u centru grada, a za 14 odsto se smanjuje saobraćaj. Tu je i novih 110 kilometara biciklističkih staza, a uvešćemo i sistem javnih bicikala koji ćemo takođe realizovati u drugoj polovini ove godine. Zatim će uslediti gašenje kotlarnica i individualnih ložišta uz subvencije, izgradnja novih pešačko-biciklističkih staza, umanjenje doprinosa za građevinsko zemljište za one koji budu gradili energetski efikasne zgrade, postavljanje 120 javnih punjača za električne automobile, gasifikacija čitave teritorije Beograda koja će biti završena do kraja sledeće godine i nastavak izgradnje toplovodne mreže – objasnio je Vesić. 

Naglasio je da je upravo zatvorena deponija Vinča, koja je u poslednjih 50 godina emitovala četiri milijarde kubika metan gasa u atmosferu.

– Uradili smo novu deponiju sa postrojenjem za preradu otpadnih voda, a metan gas koristimo za zagrevanje Beograda. Kako bismo sve to uspeli, upravo završavamo toplodalekovod od deponije Vinča do toplane na Konjarniku u koji smo uložili 24 miliona evra – zaključio je Vesić.