utorak, 19. januar 2021.

Plivanje za Časni krst na Adi Ciganliji

Tradicionalnim plivanjem za Časni krst na Adi Ciganliji, i ove godine obeležen je veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje. Ovog puta, manifestacija, koja se održava 23. godinu zaredom, u organizaciji Hrama Svetog Đorđa, Sportske organizacije Čukarica i JP „Ada Ciganlija”, održana je bez tradicionalne litije i prisustva publike, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera. U plivanju za Časni krst učestvovalo je 12 plivača, predstavnika Žandarmerije i Svibora, simbolišući 12 Hristovih apostola. Ovogodišnje plivanje nije bilo takmičarskog karaktera, već su svi učesnici do Časnog krsta plivali u slavu Gospoda.

„Molitvi na jezeru”, koja se tradicionalno održava pre početka plivanja na Adi Ciganliji, prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin, predsednik Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić, predsednica Skupštine GO Čukarica Lidija Jovanović, počasni član Organizacionog odbora manifestacije protojerej stavrofor Slavko Božić i sveštenstvo Hrama Svetog Đorđa. Blagoslov plivačima, uz tradicionalnu Bogojavnjensku besedu, uputio je otac Dragan Vidović, protojerej Hrama Svetog Đorđa na Banovom brdu. 

Prisutnima se obratio ministar Aleksandar Vulin, koji je poručio da je plivanje za Časni krst dokaz uzornog života koji su plivači vodili čitave godine, a više od svega dokaz nepokolebane vere, snage duha i nadmoći nad telom, navedeno je u saopštenju iz opštine Čukarica. 

Rekao je da je to dokaz i da Srpska pravoslavna crkva i srpski narod nikada i nipošto ne odstupaju od svoje tradicije, koja je Srbe učinila vrednim i dala im slobodu.

– Srpski narod kada je jedinstven i složan nikada nije izgubio nijednu bitku i nije dozvolio da se njegovo ime pamti po zlu. Kada poštujemo svoju veru i tradiciju, moćniji smo i od onih koji su bogatiji i brojniji od nas – istakao je Vulin.

Nakon puštanja belih golubova i spuštanja osveštanog Časnog krsta u jezero, počelo je plivanje u kome su svi učesnici bili pobednici, jednaki pred Bogom. Plivačima, koji su preplivali simbolična 33 metra, koja označavaju Hristove godine, predsednik Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić uručio je osveštane krstove, jer ove godine nije bilo takmičenja i dodele Bogojavljenskog krsta i plašta pobedniku.

Manifestaciji na Adi Ciganliji, koja je održana je sa željom da se očuva tradicija, ali ove godine zbog epidemioloških uslova uz minimalan broj učesnika i poštovanje propisanih mera, prethodila je liturgija, koja je održana u Hramu Svetog Đorđa, uz činodejstvovanje.