sreda, 20. januar 2021.

Goran Vesić obišao jedan od punktova za vakcinaciju u Grockoj

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je danas Zdravstvenu stanicu u naselju Begaljica na opštini Grocka i adaptirani prostor u okviru te ustanove namenjen za imunizaciju stanovništva. Događaju su prisustvovali predsednik opštine Grocka Dragan Pantelić i direktor Doma zdravlja „Grocka” Nebojša Blagojević. 

Vesić je tom prilikom istakao da za Republiku Srbiju i Grad Beograd nema važnijeg posla od vakcinacije građana. 

– Zahvaljujući predsedniku Vučiću, u ovom trenutku naša zemlja raspolaže sa više od 1.300.000 vakcina, a kupljeno je ili je plaćena prva rata za više od šest miliona vakcina. Srbija je jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja je započela masovnu vakcinaciju i zbog toga je veoma važno da se u narednom periodu vakcinišu svi građani – naveo je Vesić.

On je precizirao da je Zdravstvena stanica u Begaljici rekonstruisana pre pet godina i ocenio da to tada nije urađeno, građani ovog dela Beograda danas ne bi imali gde da se vakcinišu. 

– Na teritoriji opštine Grocka juče se vakcinisalo 122 ljudi od 144 prijavljenih. To je veoma dobar procenat, ali želimo da postignemo još bolje rezultate. Punkt za vakcinaciju otvorićemo i u naselju Leštane. Pozivam sve građanke i građane Grocke da se vakcinišu, jer je to jedini način da se zaštite i vrate normalnom životu, a vakcina imamo dovoljno – istakao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je rekao i da je na teritoriji Beograda juče vakcinisano 3.791 lice, od kojih 2.550 na punktovima koji se nalaze u domovima zdravlja, dok je na Sajmu vakcinisana 1.241 osoba. 

– Grad Beograd je otvorio 17 kol centara za građane starije od 65 godina i jedan od tih centara nalazi se na opštini Grocka. Suština postojanja tih centara jeste da svako ko se javi može da dobije sve informacije o vakcinaciji i pomoć u vidu prevoza ukoliko mu je potrebna. To se posebno odnosi na razuđene opštine kao što je Grocka. Opština Grocka juče je organizovala prevoz za 35 lica do punkta za vakcinaciju. Ne sme da se dogodi da postoji jedna osoba koja nije vakcinisana zato što nije imala prevoz, ili nije znala kako da se prijavi ili nije bilo nikog da joj pomogne u čitavom procesu. Vozićemo ljude, organizovati ih po selima i neće se dogoditi da neko ostane bez vakcine zato što živi pet, 10 ili 20 kilometara od punkta za vakcinaciju. Zato je važno da opštine budu dobro organizovane, da kontaktiraju sa svim osobama starijim od 65 godina, da ih prevezu do mesta vakcinacije ukoliko je potrebno, ali i da budu s njima u kontaktu ukoliko imaju bilo kakve simptome – naglasio je Vesić. 

On je zahvalio zdravstvenim radnicima koji vode neprekidnu borbu protiv epidemije već deset meseci. 

– Lečili su ljude od korone i drugih bolesti, sada ih vakcinišu. Oni su zaista naši heroji. Zahvalnost dugujemo Opštini Grocka, koja sve čini kako bi svaki građanin bio vakcinisan, a tako bi trebalo da rade i druge opštine. Beograd ovim pokazuje da je najorganizovaniji, jer je na vreme pripremljeno sve što je potrebno. U rezervi imamo još 17 punktova na teritoriji Beograda i kako interesovanje za vakcinaciju bude raslo, tako ćemo ih i otvarati. Za rad punktova potrebni su nam lekari i sestre. Grad Beograd je u potpunosti na usluzi našem zdravstvenom sistemu, kako bi se ovaj zajednički posao što pre završio – poručio je Vesić.  

Predsednik opštine Grocka Dragan Pantelić rekao je da je opštinski kol centar obezbedio 15 telefonskih linija.

– Za prevoz sugrađana na raspolaganju su nam dvadeset vozila. Za Opštinu Grocka apsolutni prioritet je zdravlje naših građana, kraj epidemije i povratak u normalan život – naglasio je Pantelić. 

Direktor Doma zdravlja „Grocka” Nebojša Blagojević potvrdio je da je opštinski zdravstveni sistem spreman da sprovede vakcinaciju. 

– Počeli su sa radom punktovi u Begaljici i Kaluđerici, a kada bude završena vakcinacija najstarijih sugrađana, počećemo sa imunizacijom ostalog dela stanovništva – najavio je Blagojević.