sreda, 20. januar 2021.

Za dva dana volonterima kol centara prijavilo se 2.630 starijih sugrađana za imunizaciju

Od ponedeljka je počelo da radi svih 17 opštinskih kol centara sa radnim vremenom od 8 do 16 časova, a po potrebi će biti i produženo, kazala je gradska sekretarka za socijalni rad Nataša Stanisavljević gostujući u Jutarnjem programu Studija B.

– Na ovim poslovima radi oko sto volontera i Grad Beograd je u svakodnevnom kontaktu sa kol centrima. Pratimo intenzitet poziva, potrebe sugrađana kada je u pitanju imunizacija, a po potrebi biće povećan i broj volontera. Ministarstvo zdravlja je nadležno za organizaciju imunizacije, a Grad Beograd i druge lokalne samouprave su tu da daju podršku. Mi u kol centrima pomažemo starijima od 65 godina da se što lakše prijave na sistem E uprave, budući da to njima može predstavljati problem. Volonteri su tu da starije sugrađane provedu kroz portal i unesu njihove podatke. Volonteri javljaju termine za vakcinaciju a stariji sugrađani ukoliko su nepokretni ili polupokretni, mogu tražiti i besplatnu uslugu prevoza. To radimo zato što želimo da svaki stariji sugrađanin koji žele da se vakciniše, tu uslugu i dobije. Mi smo prva lokalna samouprava koja je organizovala ovaj broj kol centara, a kao primer mogu dati podatak da je u prvom danu bilo 4.093 poziva, a juče 5.163, sa ukupno 2.630 prijava – rekla je Nataša Stanisavljević.

Govoreći o socijalnoj politici Grada Beograda, gradska sekretarka za socijalnu zaštitu podsetila je da je još tokom letnjih meseci napravljen plan o smeštaju ugroženih lica tokom zimskog perioda i hladnog talasa.

– Želeli smo da otvorimo što veći broj prihvatnih centara, kako bi sam smeštaj i pomoć bili što dostupniji. Tokom ove godine otvoreno je dodatnih pet lokacija za beskućnike i lica bez krova nad glavom. To su dva prihvatna centra, na Vračaru i Autokomandi, sa dodatnih 40 kreveta i izolacionim blokom, kao i tri dnevna centra u Sazonovoj, Solunskoj i Jabučkoj ulici. Kroz njih je za mesec dana prošlo 350 sugrađana bez krova nad glavom – istakla je Stanisavljevićeva.

Ona je podsetila da je beskućništvo poseban društveni fenomen i problem jer neka lica ne žele da prihvate i promene navike života, a neki ne žele da prihvate ni ponuđenu pomoć.

– Ako se na ulici uoči lice koje je promrzlo i kome je pomoć hitno potrebna, sugrađani treba da pozovu Hitnu pomoć, Komunalnu miliciju, Policiju ili Centar za socijalni rad. Naše je da izađemo na teren, ukažemo pomoć toj osobi i ukoliko ona pristane, da je smestimo u prihvatilište ili neki od prihvatnih centara. Omogućili smo takvim licima i da se prijave na adresu centara za socijalni rad i dobiju ličnu kartu kojom ulaze u sistem zdravstvene i socijalne zaštite. Za ona lica koja to ne žele omogućili smo da dobiju obrok u narodnim kuhinjama – kazala je gradska sekretarka.

Nataša Stanisavljević je istakla da je Grad Beograd pomogao pri formiranju prvog punkta za masovnu imunizaciju na Sajmu.

– Grad je pomogao da se sale urede i juče je vakcinisana 1.241 osoba. Sve je funkcionisalo besprekorno, građani su bili zadovoljni i zato čestitam medicinskim radnicima i svima koji pomažu u procesu imunizacije. Uverena sam da ćemo ovaj posao obaviti uspešno i na zadovoljstvo svih sugrađana – kazala je Nataša Stanisavljević.