sreda, 20. januar 2021.

Predlozi za Nagradu grada Beograda do 20. februara

Grad Beograd objavio je obaveštenje o uslovima za dodeljivanje Nagrade grada Beograda – despot Stefan Lazarević za 2020. godinu. Takođe, Nagrada grada Beograda dodeljuje se i za stvaralaštvo mladih, kao i tradicionalna nagrada „Svetislav Stojanović”. Rok za podnošenje predloga je 20. februar 2021. godine. 

Za delo koje predstavlja najvrednije dostignuće u umetnosti, nauci, medicini, arhitekturi i urbanizmu, poljoprivredi, novinarstvu, obrazovanju, sportu i zaštiti životne sredine, kao i za herojsko delo, za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada Beograda i za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za grad Beograd, obezbeđena je Nagrada grada Beograda – despot Stefan Lazarević. 

Glavni uslovi za dobijanje nagrade su vanserijski rezultati, požrtvovanost i doprinos prestonici, shodno oblasti u kojoj se konkuriše. Dobitnici nagrade mogu biti pojedinci ili grupa za zajedničko delo i može se dodeliti istom licu više puta. Potrebno je da autor ima prebivalište na teritoriji grada Beograda najmanje godinu dana.

Nagrada se dodeljuje za delo koje je postalo dostupno javnosti prvi put na teritoriji Beograda u periodu od 1. januara do 31. decembra 2020. godine, a ne spada u kategoriju dugogodišnjeg rada. U jednoj godini dodeljuje se najviše 20 nagrada a pravo predlaganja kandidata za nagradu imaju pravna i fizička lica.

Predlog se dostavlja u pisanoj formi, sa obrazloženjem i naznakom nagrade za koju se kandidat predlaže. Uz predlog se prilaže radna biografija kandidata i relevantna dokumentacija kao dokaz o delu. Predlozi za dodelu nagrade dostavljaju se na pisarnicu Gradske uprave Grada Beograda, Ulica kraljice Marije broj 1. Za oblast zaštita životne sredine predlozi se dostavljaju na pisarnicu u Ulici 27. marta 43-45. Predlozi za ostale oblasti se dostavljaju na pisarnicu Gradske uprave Grada Beograda, Trg Nikole Pašića 6, sa posebnom naznakom oblasti za koju se predlozi predaju. Lista predloženih kandidata koji ispunjavaju uslove objavljuje se u dnevnim listovima najkasnije do 15. marta 2021. godine.

Nagrada grada Beograda za stvaralaštvo mladih dodeljuje se za delo koje predstavlja najvrednije ostvarenje u naučnom i umetničkom radu učenika i studenata. Dodeljuje se pojedincu ili grupi, a može se dodeliti istom licu više puta i to za delo dostupno javnosti prvi put na teritoriji grada Beograda u periodu od 1. januara do 31. decembra 2020. godine. Nagrada nije deljiva.

Pod delom koje je postalo dostupno javnosti podrazumeva se samostalni rad učenika ili studenata koji predstavlja doprinos u određenoj oblasti nauke. Godišnje se dodeljuju dve nagrade, jedna za naučni, a druga za umetnički rad mladih. 

Predloge za nagradu mogu podneti obrazovne ustanove ukoliko je rad koji se predlaže za nagradu nastao u ovim ustanovama ili je na određeni način povezan sa njihovom delatnošću, kao i pojedinci. Predlozi se dostavljaju u pisanoj formi sa obrazloženjem, podacima o kandidatu, stvaralaštvu, opisom rada i postignutim rezultatima. Uz predlog se prilažu dva primerka dela i odgovarajuća dokumentacija.

Predlozi se dostavljaju na pisarnicu Gradske uprave Grada Beograda, Ulica kraljice Marije 1, sa naznakom: Nagrada za stvaralaštvo mladih – Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu. Rok za podnošenje predloga je takođe 20. februar 2021. godine. Lista predloženih kandidata koji ispunjavaju uslove objavljuje se u dnevnim listovima najkasnije do 15. marta 2021. godine.

Nagrada grada Beograda „Svetislav Stojanović” dodeljuje se za izuzetne rezultate ostvarene u oblasti zaštite od požara na teritoriji grada Beograda u periodu od 1. januara do 31. decembra 2020. godine, i to pojedincu za izuzetne podvige i vatrogasnoj jedinici koja je ostvarila rezultate što prevazilaze prosečan radni učinak. Pravo predlaganja kandidata za nagradu imaju Uprava za zaštitu i spasavanje u Beogradu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Vatrogasni savez Beograda, kao i građani.

Predlog se podnosi u pisanom obliku i treba da sadrži podatke i prateću dokumentaciju. Dostavljaju se na pisarnicu Gradske uprave Grada Beograda – Sekretarijat za skupštinske poslove i propise, Trg Nikole Pašića 6. Rok za podnošenje predloga je 20. februar 2021. godine.

Odluku o dodeljivanju nagrade donosi Odbor koji je obrazovala Skupština Grada Beograda. Dodatne informacije su dostupne na zvaničnom sajtu Grada Beograda u rubrici „Gradski oglasi, konkursi i tenderi”.