sreda, 20. januar 2021.

Vesić: Izgradićemo beogradsku gondolu

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da će beogradska gondola biti izgrađena i završena kao što je završen Trg republike, Trg Slavija, kao što se završava Beograd na vodi, Savski trg, Hram Svetog Save.

On je za Tanjug istakao da beogradska gondola nema nikakve veze sa Beogradskom tvrđavom.

– Zid o kome pričaju oni koji su protiv ovog projekta nije srednjovekovni, već je izgrađen dvadesetih godina prošlog veka. Prethodna gradska vlast nije bila u stanju da uradi nijednu stvar na Beogradskoj tvrđavi – rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika nabrojao je da je sada obnovljeno Malo i Veliko stepenište na Kalemegdanu, plato oko Pobednika, da je restauriran spomenik Pobedniku i spomenik zahvalnosti Francuskoj, da je obnovljena česma Mehmed-paše Sokolovića, osvetljene su zidine Beogradske tvrđave, otvoren za građane Rimski bunar i završena rekonstrukcija celog kompleksa Sahat kule i Sahat kapije. 

– Priče da Beogradska tvrđava neće biti na listi UNESKO-a su netačne, pošto ona ni danas nije na listi UNESKO-a – rekao je Vesić.

On je dodao da pričom o organizaciji „Evropa nostra”, kritičari žele da pokažu da Srbija nije u stanju da vodi računa o svojoj kulturnoj baštini u centralnoj Srbiji i da onda, verovatno, nije u stanju to da radi ni na KiM.

– Ti isti koji napadaju beogradsku gondolu, koja je dokaz razvoja i modernosti Beograda, ćute kada se otima Crkva Svetog Nikole na Novom Brdu na KiM. Beogradska gondola će biti završena, nastavićemo sa restauracijom Beogradske trđave i potpuno je obnoviti – rekao je Vesić.

On je naveo da će se i sada pokazati da oni koji napadaju projekat i ovog puta nisu bili u pravu.

Plan je da gondola poveže Kalemegdan i park Ušće na Novom Beogradu.