četvrtak, 21. januar 2021.

Vesić: Ponovo tražimo produženje radnog vremena

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, izjavio je da će Grad na narednoj sednici Kriznog štaba ponovo tražiti da se radno vreme u sektoru usluga produži sa sadašnjih 20 na 22 sata. Vesić je rekao da se o ovom zahtevu razgovaralo na prošloj sednici Kriznog štaba kada je u ime Grada Beograda, Privredne komore i privrede izneo ovaj zahtev. 

– Razumem da medicinski deo Kriznog štaba ima svoje argumente i da je protiv popuštanja mera, ali kriza koju je izazvao virus kovid-19 nije samo zdravstvena već i ekonomska. Stoga se prilikom donošenja odluka o merama moraju uzeti u obzir i argumenti privrede – naveo je Vesić.

On je rekao da je o tome razgovarao sa predstavnicima Privredne komore Srbije i privrednicima i da on iznosi zajednički stav. Kako je dodao, sada kada se vidi „svetlo na kraju tunela” i kada je počela imunizacija, vreme je da se produži radno vreme bar do 22 sata. 

– Možemo da razumemo zahteve medicinskog dela Kriznog štaba da se mere ne popuštaju do kraja januara, ali očekujemo da se to dogodi najkasnije 1. februara. Zahvaljujući naporima predsednika Vučića, mi smo treća zemlja u Evropi u kojoj je počela vakcinacija i obezbeđeno dovoljno besplatnih vakcina za sve građane. Danas imamo više vakcina nego sve zemlje Zapadnog Balkana zajedno. Posebno sam srećan jer je Grad Beograd uspeo da se izbori da sektor usluga radi do 20 sati – rekao je Vesić.

Istakao je da danas u Beogradu lokali rade dok je sve zatvoreno u Parizu, Berlinu, Londonu, Pragu i Beču. Vesić je dodao da je država uspela da nađe meru između očuvanja javnog zdravlja i radnih mesta.

– Obezbedili smo da Beograd radi i tako omogućili desetinama hiljada ljudi da dobijaju plate. Ponosan sam na to. Svesno sam se borio za radna mesta iako sam bio meta napada. Znao sam da ako se zatvori sektor usluga, samo u Beogradu ostaje bez posla 40.000 žena i muškaraca. Danas se borim i za svaku vakcinu više za Beograd – istakao je Vesić.