ponedeljak, 25. januar 2021.

Radojičić: Od sutra dvadesetčetvoročasovno grejanje stanova

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić najavio je da će u Beogradu ponovo biti uvedeno dvadesetčetvoročasovno grejanje, najverovatnije od sutra uveče.

– Ukoliko je temperatura u 18 sati 1 stepen ili niža, a u 22 sata nula ili ispod nule, a takvi vremenski uslovi prognozirani su za sutra uveče, grejanje beogradskih stanova biće dvadesetčetvoročasovno narednih nekoliko dana – rekao je gradonačelnik prilikom obilaska toplane „Voždovac”.

Radojičić je rekao da se rade konkretne stvari kada je u pitanju životna sredina, kao i da se racionalno proizvodi i troši energija.

– Kogeneracija znači da se istovremeno proizvodi električna i toplotna energija, koja u zimskom periodu greje stanove i obezbeđuje toplu vodu 24 sata, i zimi i leti. Ukupna ušteda je oko 40 odsto. Značajno je naglasiti da je ovo dobar vid saradnje „Beogradskih toplana” i „Elektroprivrede Srbije”. Na taj način uspostavlja se dobra komunikacija, saradnja i ušteda, a ujedno se doprinosi očuvanju životne sredine. Ova toplana radi na gas, što je u ekološkom smislu bolje i prihvatljivije – pojasnio je Radojičić.

Prema njegovim rečima, oko 12.000 domaćinstava na ovaj način dobija toplu vodu i greje stanove. 

– Ovaj projekat, čija je ukupna vrednost 6,5 miliona evra, radi se od 2017. godine zajedno sa Nemačkom razvojnom bankom (KfW). Počeo je da funkcioniše krajem prošle godine i odličan je primer kako treba da se brine o životnoj sredini i racionalno ponaša sa energijom koju proizvodimo na ekološki način. Na ovaj način omogućujemo bolji i komforniji kvalitet života naših sugrađana – zaključio je gradonačelnik Radojičić.