ponedeljak, 25. januar 2021.

Vesić: Počinje vakcinacija u Hali 3 Beogradskog sajma

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je jutros novi punkt za vakcinaciju u Hali 3 na Beogradskom sajmu, koji je Grad Beograd pripremio, a čiji je kapacitet veći od kapaciteta Hale 11. On je tom prilikom istakao da vakcinacija u Hali 3 počinje u 11 sati.  

– Na sajmu ćemo već u ovom danu moći, kada ova dva punkta budu zajednički radila, da vakcinišemo oko osam hiljada ljudi. Očekujemo da ćemo kapacitete povećavati u narednim danima kako bi svi mogli da se vakcinišu. Danas počinjemo pripremu još jednog punkta za vakcinaciju, a to je punkt na Novom Beogradu. Ranije je bila ideja da to bude Hala sporta na Novom Beogradu, ali odustali smo jer smo pronašli bolji prostor, a to je Belekspocentar u Novom Beogradu. Popodne počinjemo sa pripremom ovog prostora, koji će biti završen do četvrtka, najkasnije do petka. Kapacitet će biti oko tri hiljade ljudi dnevno. Razmišljamo o još jednom punktu na levoj obali Dunava, verovatno ćemo pokušati da iskoristimo novi dom zdravlja u Borči, ali o tome ćemo obavestiti javnost – rekao je Vesić.

On je naglasio da je Grad Beograd pokazao veliku odgovornost prema svojim sugrađanima i sugrađankama. 

– Želim da zahvalim svima koji su učestvovali  u ovome. Sama činjenica da je najviše vakcinisano zdravstvenih radnika i penzionera govori o tome da su prioritetne grupe i najzastupljenije. Procenat od 48,5 odsto muškaraca i 51,5 odsto žena govori da pratimo i polnu strukturu stanovništva. Ono čime nismo zadovoljni jeste to što Beograd nije među prvih pet gradova kada je u pitanju procenat stanovništva koji je vakcinisan. Naravno, najteže je taj procenat postići u Beogradu s obzirom da on ima najviše stanovnika. Potrudićemo se da u narednim danima otvaranjem ova dva punkta, danas ovog i za pet dana još jednog, povećamo taj procenat. Takođe, povećan je i kapacitet naših domova zdravlja koji od juče rade u dve smene. U domovim zdravlja juče je vakcinisano više od šest i po hiljada ljudi. Želimo da povećamo taj procenat kako bi najveći broj Beograđana i Beograđanki bio vakcinisan – kazao je Vesić.

On je pozvao sve da se vakcinišu jer je vakcina jedini način da se vratimo normalnom životu i izađemo na kraj sa ovom epidemijom.

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević rekla je da kol centri od danas rade od 8 do 20 časova, a da je za nedelju dana ostvaren kontakt sa 50 hiljada penzionera.

– U prethodnoj sedmici, preko kol centra se prijavilo oko 14 hiljada penzionera za vakcinisanje, a oko 1.200 sugrađana prevezeno je do mesta imunizacije – izjavila je sekretarka.

Događaju su prisustvovali i sekretar za kulturu Ivan Karl, sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš, kao i direktorka „Beogradskog sajma” Danka Selić.