ponedeljak, 25. januar 2021.

Zatvoren vrtić „Zamak” na Voždovcu

Prosvetna inspekcija Grada Beograda donela je danas Rešenje o privremenoj zabrani rada Predškolske ustanove „Zamak” na Voždovcu u kojoj je kamerama zabeleženo grubo, nestručno i nesavesno ophođenje prema deci, saopšteno je iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

Sekretar Slavko Gak rekao je da je danas okončan inspekcijski nadzor u ovoj ustanovi, te da su inspektori konstatovali niz nepravilnosti zbog kojih je usledila mera zatvaranja.

– Od sutra zvanično ovaj vrtić ne radi. U rukama gradske prosvetne inspekcije je mera privremenog zatvaranja, ali će predmet biti prosleđen Ministarstvu prosvete na dalje postupanje, nakon čega očekujem da vrtić bude i trajno zatvoren – naveo je Gak.

Prema njegovim rečima, u tom slučaju bi to bilo prvo trajno zatvaranje nekog vrtića u prestonici otkad Grad Beograd subvencioniše deo troškova boravka dece u tim ustanovama.

Nakon završene vanredne kontrole u vrtiću „Zamak”, prosvetna inspekcija Grada Beograda je konstatovala da ustanova nema dovoljan broj vaspitača i medicinskih sestara-vaspitača za broj upisane dece. Kako se navodi, zaposleno je četiri umesto osam vaspitača, koliko bi ih moralo biti po zakonu u toj ustanovi. Nisu angažovani stručni saradnici, pre svega medicinska sestra-saradnik na poslovima nege i preventivne zdravstvene zaštite, zaposleni vaspitači nemaju položen stručni ispit, odnosno nemaju licencu za rad. Sve ovo zahteva prosleđivanje na dalji stručno-pedagoški nadzor Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ističe se u saopštenju resornog sekretarijata. 

– Ovakvo ponašanje je nedopustivo. Insistiraću da svi odgovorni budu najstrože kažnjeni – zaključio je Gak.