ponedeljak, 22. februar 2021.

Vesić i Ružić sa direktorima osnovnih škola o besplatnim digitalnim udžbenicima i tabletima

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić održali su danas sastanak sa direktorima beogradskih osnovnih škola povodom kupovine besplatnih digitalnih udžbenika i tableta za učenike koji pohađaju niže razrede. Sastanku je prisustvovala i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović.

Vesić je istakao da su u cilju sprovođenja kupovine besplatnih digitalnih udžbenika i tableta za svu decu u Beogradu koja pohađaju niže razrede, predstavnici Grada i Ministarstva prosvete održali sastanak sa izdavačima. 

– Obavestili smo ih o nameri Grada Beograda i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kao i o tome da ćemo u narednom periodu definisati sve procedure u vezi sa kupovinom besplatnih udžbenika. Grad Beograd će u narednim nedeljama objaviti tender za kupovinu tableta i nakon toga kupiti 70.000 tableta. Oni će biti dostupni svakom detetu koje pohađa niže razrede osnovne škole na teritoriji grada Beograda – istakao je Vesić posle sastanka.

On je naglasio da će tableti biti deljeni preko škola, odnosno uzimani na revers.

– Roditelji će potpisivati ugovor, a tableti će biti menjani na svake dve godine. Sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja definisaćemo kada će biti tender za kupovinu digitalnih udžbenika, jer to zavisi od procedura ovog ministarstva. Takođe, sa Telekomom Srbije obezbedićemo i vaj-faj porodicama koje ga nemaju, a svako dete od prvog do četvrtog razreda u Beogradu će imati tablet. Obezbedićemo i internet za svaku školu i svako područno odeljenje koji ga u ovom trenutku nemaju, a takvih je malo, ili ukoliko treba da se pojača brzina interneta, pojačaćemo, kako bi svi mogli da ga koriste – rekao je Vesić.

On je dodao će se i svakom detetu obezbediti kodove za digitalne verzije udžbenika. 

– Ovo je naša obaveza, kako prema deci tako i prema Vladi Republike Srbije. Vlada sprovodi ubrzanu digitalizaciju Srbije, kako bi naša zemlja napredovala na ovom polju i bila spremna za borbu koja nas čeka u 21. veku. Zahvalan sam i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja jer je podržalo ovaj projekat i omogućilo nam da odvojimo deo novca iz budžeta i uložimo ga u decu, jer to nije trošak, već investicija – zaključio jer Vesić. 

Ministar prosvete Branko Ružić je rekao da je u toku realizacija ideje nabavke elektronskih udžbenika za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola u Beogradu. On je naveo da je operativnost čitavog tima na visokom nivou. 

– Smatram da ćemo na ovaj način  povećati broj učenika koji će dobiti digitalne udžbenike. I ove godine je Ministarstvu prosvete odobreno dovoljno sredstava. Za tradicionalne izdvojeno je 700, a za digitalne 780 miliona dinara. Cilj je da se pomogne deci slabijeg imunog stanja, kao i deci sa invaliditetom – istakao je Ružić.

On je dodao da je preko 200 direktora beogradskih osnovnih škola sa zadovoljstvom dočekalo ovu ideju.