utorak, 23. februar 2021.

Vesić: Grad Beograd obeležava Dan branilaca otadžbine

Povodom ruskog državnog praznika – Dana branilaca otadžbine, zamenik gradonačelnika Goran Vesić i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko položili su danas vence na Groblju oslobodilaca Beograda 1944. godine.

Vesić je istakao da se Grad Beograd pridružuje obeležavanju ovog datuma, jer je veliki broj ruskih i sovjetskih vojnika dao život za slobodu Srbije. Podsetio je da je u operaciji za oslobođenje Srbije i Beograda od 21. septembra do 22. oktobra 1944. godine stradalo 4.350 pripadnika Crvene armije, dok ih je 14.488 ranjeno.

Od tog broja, precizirao je, 943 sovjetska vojnika su stradala u oslobađanju glavnog grada Srbije, od kojih je većina sahranjena na Groblju oslobodilaca Beograda.

– Naši ruski prijatelji bili su sa nama u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, a pre toga i u ratovima za oslobođenje Srbije od Turaka. Imamo puno zajedničkih događaja iz istorije u kojima su se Rusi zajedno sa nama borili za slobodu Srbije. Zato i danas sa našim ruskim prijateljima ponosno slavimo Dan branilaca otadžbine, jer su mnogi od njih branili i Srbiju – zaključio je Vesić i najavio sređivanje Groblja oslobodilaca Beograda po standardima uređenja memorijala.

Bocan Harčenko je istakao da se Dan branilaca otadžbine slavi masovno u celoj Rusiji. Prema njegovim rečima, praznik u sebi sažima elemente tradicije, duhovnosti, ali i naših zajedničkih vrednosti. Te vrednosti smo stekli i štitili u našim zajedničkim borbama, istakao je ambasador i zahvalio rukovodstvu Srbije i Gradu Beogradu na zajedničkom obeležavanju velikog ruskog praznika.

Vence su položili predstavnici ambasada Belorusije i Kazahstana u Beogradu, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, kao i udruženja koja baštine sećanja na Drugi svetski rat.