petak, 26. februar 2021.

Radojičić: Nastavljamo da radimo na zaštiti životne sredine i poboljšanju kvaliteta vazduha u Beogradu

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić sastao se danas u Starom dvoru sa stalnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija Frensis Džejkob, predstavnicom Programa za razvoj Ujedinjenih nacija Fransin Pikap, kao i direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Srbiju Marijanom Ivanušom. Tema sastanka bilo je unapređenje zaštite životne sredine, unapređenje kvaliteta vazduha u Beogradu, kao i izazovi sa kojima se susreću lokalne samouprave na isteku prve godine od početka pandemije virusa korona u Srbiji.

Radojičić je rekao da su najznačajnije teme o kojima se razgovaralo zdravlje stanovnika Beograda i unapređenje zaštite životne sredine u narednom periodu.

– Složili smo se da je veliki napredak napravljen na polju strateškog planiranja poboljšanja kvaliteta vazduha za narednih 10 godina. Trenutno su na javnom uvidu značajni planovi, pre svega akcioni planovi koje smo radili u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, a koji se tiču energije, klime i „zelenog grada”. Veliko je zadovoljstvo razgovarati sa stručnjacima iz Ujedinjenih nacija jer će nam njihova iskustva i sugestije biti od velike koristi u periodu koji je pred nama. Razgovarali smo i o konkretnim merama za unapređenje zaštite životne sredine – rekao je Radojičić.

On je istakao da jedan od glavnih problema, kada su zagađivači vazduha u pitanju, predstavljaju individualna i gradska ložišta.

– Posebno smo akcentovali problem mobilnosti, koji bi u Beogradu takođe morao da bude unapređen u narednoj deceniji, kao što je i predviđeno akcionim planovima. Direktor Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji je sa svog aspekta govorio o planovima i svemu što bi trebalo da Grad Beograd uradi da bi se dostigao pozitivan uticaj na zdravlje stanovnika našeg grada. Dogovorili smo se da se češće održavaju ovi sastanci, ali i da se radi na malim projektima koji bi mogli da dovedu do pozitivnih pomaka. Želimo da Beograd bude jedan od najzdravijih gradova u ovom delu Evrope, kao i da dostignemo nivo koji je potreban kako bi naš grad bio „zelena prestonica Evrope” – ocenio je Radojičić.

Radojičić je kao najvažnije projekte koji se tiču mobilnosti apostrofirao izgradnju metroa, ali i povećanje broja biciklističkih staza.

– Izgradnja metroa će značajno unaprediti mobilnost u Beogradu, smanjiti broj vozila na ulicama i tako pozitivno uticati na kvalitet vazduha. Ove godine Grad Beograd će kupiti 10 električnih autobusa, kao i 100 autobusa na gas. Takođe, u narednih 10 godina 300 miliona evra biće opredeljeno za poboljšanje energetske efikasnosti u stambenim zgradama, dok će 100 miliona evra biti uloženo u sadnju drveća i ozelenjavanje grada. Primera radi, oko 40 miliona evra biće uloženo u izgradnju linijskog parka i to su samo neke od stvari koje će biti realizovane u narednih 10 godina. Kada su individualna ložišta u pitanju, moramo raditi zajedno sa nadležnim ministarstvima kako bismo motivisali ljude da pređu na ekološki prihvatljivije vidove grejanja – rekao je Radojičić.

Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija Frensis Džejkob istakla je da je zagađenje vazduha postalo veliki problem, kao i da je u Beogradu povećan indeks zagađenosti tokom četiri meseca godišnje.

– Nivo zagađenja je opasan po zdravlje stanovnika, ali su identifikovani najveći problemi, a to su grejanje, energetska efikasnost i saobraćaj, dok su za zagađenje vazduha unutar zgrada i poslovnih prostora najveći krivci stari sistemi za grejanje i duvanski dim. Znamo koliki je uticaj zagađenja vazduha na zdravlje, pre svega starijih, ali i dece. Dobra vest je da rešenje postoji – tehnološko, finansijsko, upravljačko i društveno. Druga dobra vest je da Grad Beograd ulaže velike napore kako bi se ovi problemi rešavali sistemski – rekla je Frensis Džejkob.

Predstavnica Programa za razvoj Ujedinjenih nacija Frensin Pikap je izrazila zadovoljstvo saradnjom sa Gradom Beogradom koji, kako je rekla, radi na rešavanju kritičnih problema kada je u pitanju zagađenje životne sredine.

– Prebacivanje na čistiju vrstu energije, kao i energiju iz obnovljivih izvora, mora da bude jedan od prioriteta. Ponudili smo našu podršku na tom putu. Važno je da građani budu svesni važnosti pitanja zagađenosti vazduha, klimatskih promena i „zelenijeg grada” – istakla je Frensin Pikap.

Govoreći o mogućnosti uvođenja digitalnih sertifikata, direktor SZO u Srbiji Marijan Ivanuša ocenio je da je stav Svetske zdravstvene organizacije da uvođenje pasoša za kovid vakcinaciju u ovom trenutku nije poželjno.

– Znamo da vakcina na globalnom nivou nema dovoljno, a uvođenje tih pasoša rezultiralo bi velikim nejednakostima. To bi dovelo do situacije da ljudi koji žele da putuju počnu da „jure” za vakcinom, koja je u ovom trenutku potrebnija starijim ljudima ili hroničnim bolesnicima – rekao je Ivanuša.