utorak, 23. mart 2021.

Vesić: Radovi na izgradnji nove deponije u Vinči biće gotovi polovinom godine

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je danas u društvu ambasadora Francuske i Japana radove na izgradnji nove deponije u Vinči i tom prilikom poručio da će radovi biti završeni sredinom godine, čime će Beograd rešiti jedan od najvećih ekoloških problema. Obilasku je prisustvovala i sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević, kao i predstavnici francuske kompanije „Suez” i japanskog „Itočija”, sa kojima je Grad Beograd u realizaciji ovog posla napravio javno-privatno partnerstvo. 

Vesić je rekao je da stara deponija u Vinči bila najneuređenija deponija komunalnog otpada u ovom delu Evrope i naveo da je tokom 40 godina godišnje deponovano 500.000 tona otpada. 

– U tom periodu odavde je emitovano četiri milijarde tona metan-gasa u atmosferu, što je dodatno zagađivalo životnu sredinu tokom ovih 40 godina. Pre nekoliko godina uspeli smo da formiramo javno-privatno partnerstvo i danas ovde imamo potpuno drugačiju sliku. Sada možemo da vidimo novu deponiju, potpuno uređenu, u obliku kade, iza koje se nalazi fabrika za preradu otpadnih voda koje će sada biti tretirane i više neće ugrožavati okolinu, odnosno njive i Dunav koji se nalazi u blizini. Osim toga, ovde sada postoji i fabrika za preradu građevinskog otpada, kapaciteta 100.000 tona, gde će se otpadni materijal prerađivati i dobijati sirovine za izgradnju puteva – rekao je Vesić. 

On je dodao da će u okviru nove deponije takođe postojati i postrojenje koje će proizvoditi struju iz otpada, dok će se metan-gas koristiti za grejanje toplane Konjarnik. 

– Na gradilištu je u svakom trenutku angažovano oko 600 radnika Na ulazu se već sada odvijaju radovi na povezivanju toplane „Konjarnik” i već je urađeno oko 20 kilometara te mreže. To će biti urađeno po ugledu na mnogo razvijenije zemlje, što će za oko pet odsto smanjiti potrebu za kupovinom prirodnog gasa za toplane. Ovo je pravi primer kako se rešavaju ekološki problemi, a ovde smo imali upravo to jer je, između ostalog, čitava deponija polako klizila prema Dunavu i postojala je opasnost da otpad dospe u reku, što bi bila prava katastrofa. Ipak, uz pomoć partnera iz Francuske i Japana imaćemo uređenu deponiju kao u razvijenijim zemljama Evrope. Sada otpad koji stiže na deponiju neće biti samo odlagan i nećemo, kao što je to sada slučaj, imati naslage otpada dubine koja je jednaka visini dve „Beograđanke”. Kada sredinom tekuće godine radovi budu završeni, stara deponija će biti zatvorena i rekultivisana, biće posađeno drveće i više nećemo imati ekološki problem.– istakao je Vesić.

Ambasador Francuske Žan-Luj Falkoni istakao je da nema razloga da Beograd i dalje ima ovako veliku neuređenu deponiju otvorenog tipa.

– Veoma mi je drago što uz pomoć francuskih i japanskih partnera i Grada Beograda možemo da rešimo ovo pitanje i da se smeće prerađuje na način na koji to treba da se radi. Imaćemo postrojenje za reciklažu građevinskog otpada, proizvodićemo toplotnu i električnu energiju i sve ovo predstavlja jedan divan primer saradnje između različitih partnera – rekao je ambasador Falkoni.

Ambasador Japana Kacumate Takahita je istakao da Vlada Japana pruža podršku u ostvarivanju ovog projekta.

– Zajedničkim zalaganjem Srbije, Francuske i Japana na ovom jedinstvenom projektu podići ćemo ekološke standarde. Srećan sam što ujedinjenim radom možemo da podstaknemo ekološki napredak u Srbiji i ostalim zapadno-balkanskim državama – objasnio je Takahita.

Direktor preduzeća „Beo čista energija” Vladimir Milovanović je istakao da se nada, iako je pandemija kovida uticala na radove, da će sredinom godine nova deponija biti otvorena, gde će se početi sa odlaganjem komunalnog otpada. 

– Na taj način konačno ćemo preuzeti odgovornost za dalje odlaganje otpada koji stiže iz Beograda i relaksirati JKP „Gradska čistoća” i krenuti posledično u konačno zatvaranje postojeće deponije. Očekujem da ćemo krajem 2024. godine moći potpuno da zatvorimo staru deponiju koja će postati jedna velika zelena površina – rekao je Milovanović.