sreda, 7. april 2021.

Vesić: Raspisan tender za izgradnju šest novih vrtića u Beogradu

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je radove na izgradnji vrtića između ulica Miloja Zakića i Ilije Stojadinovića na Čukarici i tom prilikom izjavio da je danas raspisan tender za izgradnju šest novih vrtića na teritoriji grada. To su vrtići u naseljima Braće Jerković na Voždovcu, Mirijevo jedan, u Borči na levoj obali Dunava, Miljakovac tri, kao i za vrtiće u Mladenovcu i Sremčici.

– U narednih nekoliko dana raspisaćemo i tender za izgradnju vrtića u Stepojevcu. Dakle, to je sedam novih vrtića i to znači da će Grad Beograd do kraja godine izgraditi ili će biti u izgradnji ukupno 15 vrtića. To se nikada nije desilo u istoriji grada. Sledeće godine nas čeka raspisivanje tendera za još deset vrtića, tako da ćemo do kraja naredne godine završiti ili biti pri kraju sa ukupno 25 vrtića – pojasnio je Vesić.

Vesić je rekao da su pre nekoliko dana pojedini mediji objavili vesti da se vrtići u Beogradu ne grade i dodao da je danas sa svojim saradnicima na terenu kako bi pokazali da to nije tačno.

– Ovaj vrtić na Čukarici će biti završen do juna i očekujemo da će u septembru primiti decu. To je samo jedan od tri vrtića koji se trenutno grade ili će se graditi u ovoj opštini. Osim vrtića u Sremčici, za koji smo danas raspisali tender, u toku je kupovina jednog objekta u Vodovodskoj ulici. Tako će ova opština u narednih godinu imati tri nova vrtića, što je velika stvar i mogućnost da sva deca dobiju mesto u predškolskoj ustanovi – naveo je Vesić.

Prema njegovim rečima, u proteklom periodu na teritoriji Beograda izgrađeno je ili se gradi osam vrtića.

– Osim ovog u Ulici Miloja Zakića, imamo i vrtić u Novogradskoj ulici u Zemunu, vrtić u Belom polju u Obrenovcu, završili smo vrtić u Surčinu, kao i u Patrijarha Pavla, koji je već useljen. Trenutno se radi aneks Opštine Vračar u Kursulinoj ulici. Dva vrtića na Novom Beogradu, na Bežanijskoj kosi i Bloku 62 su u toku, čekamo uskoro građevinsku dozvolu za vrtić na Bežanijskoj kosi i krećemo sa izgradnjom, a što se tiče objekta u Bloku 62, po završetku projektovanja radićemo vrtić. Ukupna vrednost ovih vrtića je preko 900 miliona dinara, odnosno preko osam miliona evra. Grad Beograd odvojio je 3,9 milijardi dinara, odnosno 33 miliona evra za izgradnju 25 vrtića. Među tih 25 je i ovih osam – pojasnio je Vesić.

Kako je rekao, sledeće godine nas čeka raspisivanje tendera za još deset vrtića, tako da ćemo do kraja naredne godine završiti ili biti pri kraju sa ukupno 25 vrtića. Vesić je naglasio da je 3,9 milijardi dinara, koliko je izdvojeno za izgradnju vrtića, gotovo ekvivalentno naknadi koju je Grad morao da plati roditeljima u protekle tri godine jer je Grad Beograd između 2008. i 2013. godine duplo skuplje naplaćivao vrtiće.

– Grad je tada nezakonito naplaćivao dupli iznos i morali smo da vratimo oko 3,7 milijardi dinara roditeljima, što znači da smo izgubili 25 vrtića. Mi smo i uz ovo vraćanje novca roditeljima obezbedili 3,9 milijardi dinara kako bi gradili vrtiće – pojasnio je Vesić.

Na teritoriji Beograda već smo prešli procenat od 70 odsto od ukupnog broja dece predškolskog uzrasta koja su u vrtićima, naveo je Vesić i dodao da je Vlada Republike Srbije dala zadatak lokalnim samoupravama da to urade do 2025. godine.

– To je zato što će u jednom trenutku i predškolsko obrazovanje, makar u višim pripremnim grupama za školu, postati obavezno. Pripremamo se za to i želimo da za svu našu decu obezbedimo mesto u vrtićima. Omogućili smo da se subvencioniše boravak dece i u privatnim vrtićima, to već traje nekoliko godina u Beogradu. Kada smo to uradili, imali smo nadu da će privatnici više ulagati u vrtiće. Ima privatnika koji su napravili dobre vrtiće, ali većina nije ni izbliza kvaliteta koji imaju gradski vrtići. Želimo deci da obezbedimo dobro obrazovanje i pokažemo da sva deca treba da idu u vrtiće koji su građeni namenski, a ne da se stanovi pretvaraju u vrtiće. Izgradnjom državnih vrtića pokazujemo brigu za svu decu – zaključio je Vesić.

Predsednik Opštine Čukarica Srđan Kolarić rekao je da će zahvaljujući Gradu Beogradu ova opština dobiti tri nova vrtića.

– Opština Čukarica ima odličnu saradnju sa Predškolskom ustanovom i ove godine, kao i prethodnih, odvojiće finansijska sredstva za tekuće održavanje vrtića. Nama je cilj da bude što više mesta za naše mališane i da boravak bude adekvatan, te da uradimo sve kako bi se deca osećala bezbedno i udobno u njima. Pokrenuli smo i akciju sa Ministarstvom prosvete gde ćemo naći lokacije na rubnim delovima opštine i da te prostore preuredimo za predškolski uzrast, te da i na taj način povećamo broj dece koja će moći da budu primljena u vrtić – rekao je Kolarić.

Događaju su prisustvovali i direktorka Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Dušica Anđelković i direktorka PU Čukarica Biljana Gajić.