četvrtak, 8. april 2021.

Obnova „zelenog zida” na Platou Đoke Vještice

Javno komunalno preduzeće „Zelenilo – Beograd” zamenom panela počinje radove na obnovi „zelenog zida” na Platou Đoke Vještice. „Zeleni zid” bio je prvi koji je postavljen u gradu 2014. godine, a razlog za obnovu jesu česti kvarovi zalivnog sistema, kao i dotrajalost materijala od kojih je izrađen zid. Prilikom formiranja zida, paneli za biljke bili su izrađeni od geotekstila, ali tokom godina, usled delovanja mineralnih materija kojima se prihranjuju biljke, geotekstil je izgubio svoja prvobitna tehnička svojstva. Nove tehnologije koje je „Zelenilo – Beograd” tokom poslednjih godina usvojilo i uspešno primenjivalo u izradi drugih „zelenih zidova” u gradu, pokazale su se kao bolje, kvalitetnije i trajnije rešenje, navedeno je u saopštenju iz ovog preduzeća.

Tada pilot-projekat, danas je postao prepoznatljiv deo prostora ispred jednog od simbola Beograda. Gotovo sedam godina sugrađani i gosti našeg grada uživaju u vizuelnom, estetskom i osvežavajućem doživljaju koji ova mikro zelena oaza u centru grada pruža.

Primenom inovativnih rešenja i modernijih materijala, „zeleni zid” na Platou Đoke Vještice doživeće potpunu rekonstrukciju, pri čemu će izgled platoa biti unapređen i estetski i funkcionalno. Novi paneli će imati ugrađeno osvetljenje i održivo rešenje za odvod viška vode. Planirana je i sadnja novih biljaka koje će, kao i do sada, činiti zanimljivu kompoziciju boja i tekstura.

Završetak radova planiran je za početak maja, precizirano je u saopštenju.