ponedeljak, 12. april 2021.

Košenje travnatih površina širom Beograda

Zaposleni u JKP „Zelenilo – Beograd” trenutno su angažovani na poslovima košenja zelenih površina širom Beograda. Košenje travnatih površina je najobimniji posao u delatnosti kojom se bavi JKP „Zelenilo – Beograd” i traje od marta do oktobra. Ukupna površina travnjaka u gradu o kojoj brigu vodi JKP „Zelenilo – Beograd” prostire se na više od 2.000 hektara.

JKP „Zelenilo – Beograd” u punom kapacitetu kosi zelene površine svih kategorija širom Beograda, kako bi sugrađanima obezbedili prijatan boravak tokom prolećnih dana.

Sa košenjem u višim kategorijama, parkovima i parterima se započelo 24. marta, dok se sa košenjem travnatih površina koje se nalaze u stambenim naseljima započelo početkom aprila meseca. Košenje se vrši prema tačno utvrđenoj dinamici.

Danas su radnici angažovani na košenju stambenih naselja širom grada. Na Paliluli se košenje vrši u naselju Borča 2, na Zvezdari u sledećim naseljima: Lipov lad, Denkovoj bašti i Mirijevu. Na Voždovcu je u toku košenje stambenog naselja Banjica 1, a kose se i zelene površine u Ulici vojvode Stepe. Na opštini Rakovica je u toku košenje u naselju Vidikovac i Novom skojevskom naselju. Na opštini Savski venac kose se površine u ulicama Vase Pelagića, Andre Nikolića, Dinarskoj i naselju Topčidersko brdo. Na Čukarici se kosi naselje Cerak vinogradi i Univerzitetsko naselje. Na Novom Beogradu kosači se trenutno nalaze u blokovima 11c i 9a, u blokovima 4, 64, 70a i u 2. mesnoj zajednici u naselju Bežanijska kosa.

Površine koje su svrstane u prvu kategoriju kose se od 10 do 21 put. Parkovske površine šireg centra grada svrstane su u drugu i treću kategoriju i one se kose od sedam do devet puta. Skverovi i zelenilo duž saobraćajnica koje pripadaju četvrtoj kategoriji kose se sedam puta godišnje, dok su površine koje pripadaju stambenim naseljima svrstane u petu kategoriju. Delimično uređene površine koje pripadaju šestoj kategoriji kose se od pet do deset puta godišnje, u zavisnosti od potreba.

Na košenju je svakodnevno angažovano u proseku 160 radnika „Zelenila” sa neophodnim mehanizaciono-multifunkcionalnim vozilima, trimerima, kosačicama i zglobnim traktorima.

Košenje je posao u delatnosti „Zelenila” koji podrazumeva niz sinhronizovanih operacija koje zahtevaju veliku pažnju, pedantnost i dobru organizaciju. I ova sezona košenja će proteći u napornom i marljivom radu na zadovoljstvo Beograđana u čijoj službi svi zajedno radimo.