petak, 16. april 2021.

Nikodijević: Manifestacijom „Dani Beograda” čuvamo slavnu istoriju našeg grada

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević položio je venac na spomen-obeležje na Kalemegdanu, na mestu gde su 1867. godine knezu Mihailu Obrenoviću predati ključevi grada od strane Turaka, čime je Beograd vraćen pod srpsku upravu. Događaju je prisustvovao sekretar za upravu Nikola Prelević.

Nikodijević je podsetio da se odlukom Skupštine grada manifestacija „Dani Beograda” obeležava od 2003. godine, a svim prisutnima poželeo dobrodošlicu na početak ovogodišnjeg obeležavanja dva izuzetno važna datuma u istoriji Beograda. 

– Prvo pominjanje slovenskog imena Beograda datira iz 878. godine u pismu pape Jovana VIII bugarskom knezu Borisu i predaju ključeva grada 1867. godine na Kalemegdanu obeležavamo proslavom „Dana Beograda” od 16. do 19. aprila. Osim toga, Dani Beograda su manifestacija koja slavi i obeležava čitavu slavnu istoriju našeg grada. Beograd je imao burnu prošlost i mnogi važni događaji koji će ostaviti neizbrisiv trag u istoriji, ne samo Srbije već Evrope i sveta, odigrali su se upravo u našem glavnom gradu. Ponosni smo na istoriju Beograda i želimo da čuvamo i negujemo našu tradiciju. Ovom manifestacijom sećamo se svih sjajnih ljudi koji su, živeći i radeći u Beogradu, ostavili neizbrisiv trag u kulturi, umetnosti, nauci i istoriji čitavog sveta. Sa posebnom pažnjom odajemo počast desetinama i stotinama hiljada onih koji su u našoj dugoj istoriji dali život za slobodu ovog grada – rekao je Nikodijević.

On je naglasio da bi svi trebalo da budemo ponosni na našu istoriju, da negujemo tradiciju i čuvamo svoju veru, pismo i kulturu, ali i da ih prenosimo na buduće generacije.

– Neka buduće generacije budu ponosne na vreme u kojem danas živimo, kao što smo mi ponosni na naše pretke, zbog svega što su nam ostavili kroz bogatu istoriju Beograda. Upravo u periodu od 16. do 19. aprila Grad Beograd putem svojih institucija pokušava da organizuje što bogatiji kulturno-istorijski program, gde će Beograđani, ali i naši gosti, imati priliku da se upoznaju sa važnim ličnostima i događajima iz istorije našeg grada – dodao je predsednik gradske skupštine.

On je pozvao sve da u okviru manifestacije „Dani Beograda” posete neke od gradskih ustanova kulture koje su pripremile bogat program.

– Posetioci će na taj način moći da se upoznaju sa likom i delom Mome Kapora, Jelisavete Načić, Ivana Meštrovića. U organizovanim turama imaće priliku da posete nedavno završeni Hram Svetog Save, na koji smo izuzetno ponosni. Takođe, posetioci će moći da budu deo istorijskih tura, da obiđu spomenik Stefanu Nemanji, a kruna svega biće svečano otkrivanje spomenika despotu Stefanu Lazareviću – rekao je Nikodijević i poručio da bi trebalo da čuvamo, negujemo i razvijamo Beograd kako bismo bili ponosni na naš glavni grad i njegovu slavnu istoriju.

Polaganju venaca na Kalemegdanu prethodio je svečani defile kroz Knez Mihailovu ulicu, u kojem su učestvovali pripadnici Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, dok je na mestu predaje ključeva prikazana i radio-drama glumaca Omladinskog pozorišta „Dadov”.