petak, 16. april 2021.

Izložba „Pozdrav iz Beograda – Beograd na razglednicama” otvorena na Trgu republike

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović otvorio je danas na Trgu republike izložbu „Pozdrav iz Beograda – Beograd na razglednicama”, koja je organizovana u okviru manifestacije „Dani Beograda”. Događaju su prisustvovali gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, direktorka Istorijskog muzeja Srbije Dušica Bojić i direktor Omladinskog pozorišta „Dadov” Vladimir Mijović. 

Mladenović je istakao da izložba predstavlja putovanje kroz vreme koje nas podseća kako je Beograd izgledao pre više od jednog veka. 

– Razgledanica je bila specifični oblik obraćanja, koji je zaživeo u Beogradu kada i u savremenom svetu. Beogradske razglednice su bile i ostale nešto posebno. Beograđani i gosti naše prestonice slali su ih sa puno entuzijazma – podsetio je Mladenović. 

Upoređujući razglednice sa modernim tehnologijama, Mladenović je istakao da su one mnogo duže putovale, bile iščekivane, ali su po dospeću čuvane na posebnim mestima.

– Razglednice više ne zauzimaju tako važno mesto kao u prošlosti, ali ovakvim i sličnim izložbam pokušavamo da vratimo duh starih vremena – istakao je Mladenović i pozvao Beograđane da posete izložbu na Trgu republike.
  
Sekretar Karl je zahvalio Istorijskom muzeju Srbije što čuva istoriju našeg naroda. 

– Muzej čuva istoriju našeg grada, dok mi svi zajedno gradimo sadašnjost i budućnost Beograda, poput nove zgrade Istorijskog muzeja Srbije na rekonstruisanom Savskom trgu – istakao je Karl. 

Direktorka Istorijskog muzeja Srbije precizirala je da posetioci na deset panoa mogu da vide više od 50 razglednica koje predstavljaju motive srpske prestonice od 1896. do 1941. godine.