ponedeljak, 19. april 2021.

Radojičić: Moja inicijativa i želja je da Beograd postane „Zelena prestonica Evrope 2023”

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić izjavio je za TV Kurir da je Beograd dobio status kandidata u okviru takmičenja za „Zelenu prestonicu Evrope 2023”, čime je ušao u uži izbor sa još 15 evropskih gradova.

Gradonačelnik je istakao da je njegova inicijativa bila da se Beograd po drugi put kandiduje za ovu prestižnu nagradu.

– Veliki je novac potreban za realizovanje ekoloških projekata, ali uprkos tome, važno je da smo deo ovog procesa takmičenja. Na ovaj način podižemo svest o značaju rešavanja ekoloških problema – ukazao je prvi čovek prestonice.

Radojičić je pojasnio da se u procesu kandidature prati 12 parametara kojim možemo da procenjujemo naš napredak.

– Nijedan od ovih parametara nije moguće unaprediti preko noći. Moramo da imamo jasnu strategiju koju ćemo iz godine u godinu realizovati u kontinuitetu – istakao je Radojičić i dodao da pobednik takmičenja za „Zelenu prestonicu Evrope” dobija nagradu od 600.000 evra za projekte održivosti životne sredine, kao i mogućnost za bolji pristup „zelenim fondovima”. 

Gradonačelnik je ranije u izjavi za „BBC na srpskom” na pitanje kako je Beograd aplicirao za takmičenje za „Zelenu prestonicu Evrope”, imajući u vidu pitanje kvaliteta vazduha u prestonici, odgovorio da je na osnovu redovnog monitoringa uočeno da je sumpor-dioksid skoro u potpunosti eliminisan iz vazduha Beograda, te dodao da za to možemo zahvaliti „Elektroprivredi Srbije”, preduzeću koje je mnogo uložilo u sisteme za odsumporavanje.

– U Gradu Beogradu takođe ističemo i značaj programa gašenja kotlarnica u javnim objektima koji se sprovodi u kontinuitetu od 1990. godine kao aktivnost izuzetno važna za pitanje kvaliteta vazduha. Na početku smo imali oko 1.300 kotlarnica na mazut (koje su sada priključene na sistem daljinskog grejanja), a danas ih je ostalo svega 14. Ove godine Grad je izdvojio 14 miliona dinara kako bismo ugasili još tri kotlarnice u osnovnim školama i priključili ih na sistem daljinskog grejanja – pojasnio je Radojičić.

On je naglasio da je priključenje škola na sistem daljinskog grejanja vrlo značajano za poboljšanje kvaliteta vazduha i dodao da će ove godine početi i realizacija projekta termalne rehabilitacije četiri javne zgrade. Reč je o projektu koji je finansiran iz fondova Evropske unije i kredita EBRD-a.

Gradonačelnik Radojičić je najavio i donošenje tri ključna dokumenta koji će se uskoro naći na usvajanju u Skupštini grada. 

– Pred odbornicima će se naći Predlog plana kvaliteta vazduha u gradu Beogradu za period 2021–2030, zatim Predlog akcionog plana za „Zeleni grad” i Predlog akcionog plana za održivu klimu i energiju. Ova tri dokumenta trasiraće ekološku sliku grada za period od deset godina i definitivno će „zelena politika” biti na samom vrhu agende, kada govorimo o razvoju grada. Siguran sam da ćemo realizacijom pomenutih planova i vredno radeći uspeti vremenom da uđemo i u finale takmičenja za laskavu titulu „Zelene prestonice Evrope” – kazao je Radojičić.

On je istakao da je vrlo bitno da se poredimo sa drugim evropskim gradovima i da usvajamo njihova iskustva vezana za ekologiju i zaštitu životne sredine. Još jedno uspešno apliciranje i dobijanje statusa kandidata za „Zelenu prestonicu Evrope” znači da ostvarujemo određeni napredak u razvoju koncepta „zelenog grada”.

– Dodao bih da je 2019. godine bio u izradi Nacrt plana održive urbane mobilnosti, a 2020. godine taj plan je usvojen u Skupštini grada. Dokaz je da je naš plan održive urbane mobilnosti dobar a ulazak u finale još jednog takmičenja, koje organizuje Evropska komisija u okviru Evropske nedelje mobilnosti 2020, još jedan je dokaz da postoje jasni i konkretni pomaci u našoj „zelenoj politici”. U finalu smo ovog takmičenja za najbolji plan održive urbane mobilnost sa još dva evropska grada, francuskim Grenoblom i španskim Bilbaom. U toku današnjeg dana saznaćemo da li je Beograd pobednik među finalistima tako da s nestrpljenjem iščekujem rezultate – zaključio je gradonačelnik Radojičić.