nedelja, 2. maj 2021.

Gradonačelnik Radojičić čestitao Uskrs patrijarhu Porfiriju, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svim pravoslavnim vernicima

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić čestitao je najveći hrišćanski praznik Uskrs patrijarhu srpskom Porfiriju, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svim pravoslavnim vernicima. 

– Patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svim pravoslavnim vernicima, čestitam najveći i najduhovniji hrišćanski praznik – Vaskrs. Dani koji su pred nama podsećaju na jedinstvo sa Hristom, ali i na bliskost unutar porodice i sreću koju ona pruža. Okupljeni u hramovima naše crkve i u sopstvenim domovima, danas, više nego ikad, imamo razloga da se zamislimo nad sudbinom našeg naroda i čovečanstva u celini. Suočeni sa pandemijom, ostajemo verni našim najbližima sa kojima delimo dobro i zlo. I upravo je u tome suština ovog praznika koji simbolizuje vaskrsenje Hristovo, ali i svih ljudi koji će, kao i mnogo puta kroz istoriju, savladati još jedan veliki izazov i izaći iz njega skromniji, mudriji i sa većim obzirom prema prirodi.

Uloga Srpske pravoslavne crkve i patrijarha kao njenog poglavara je u ovom procesu veoma važna, jer nam pružaju utehu i spokoj, a ožalošćenima način da svoje gubitke lakše podnesu.

Hristos nas svojim delom i rečima podučava da verujući, ujedinjeni u ljubavi prema bližnjem možemo dostići blaženstvo i sreću, pre svega na ovom svetu. Pozivam vas stoga da tu brigu prema bližnjima, ali i svim sugrađanima, i dalje iskazujemo poštujući sve neophodne mere opreza i zaštite, kako bismo iz pandemije izašli što je moguće pre, a to je cilj koji nam je sada nadomak ruke.

Želim nam da Vaskrs proslavimo onako kako dolikuje, pre svega u porodičnom krugu, uz sve one divne običaje koji su prenošeni sa kolena na koleno i predstavljaju nevidljivu, ali neraskidivu vezu sa prošlošću.

Svesni da nas čeka još mnogo teških dana, uz duhovnu snagu koju ovaj praznik simbolizuje, još odlučnije nastavljamo i borbu za interese našeg srpskog naroda, naše Pravoslavne crkve i naše budućnosti, navodi se u čestitki gradonačelnika Radojičića.