subota, 8. maj 2021.

Tradicionalno u Starom dvoru obeležen Dan Evrope

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić i zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovali su večeras obeležavanju Dana Evrope, koje se prema tradiciji održava u Starom dvoru. Ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i čelnici Grada dočekali su zvanice, među kojima su bili predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, brojni ministri, predstavnici ambasada, verskih zajednica, Grada i Republike. 

Svečanost je počela himnama Evropske unije i Srbije, nakon čega su se prisutnima obratili Fabrici i Vučić. 

Predsednik Srbije je čestitao svima Dan Evrope, podsećajući da na isti dan obeležavamo i Dan pobede i slobode izvojevane uz ogromne žrtve u Drugom svetskom ratu. 

– Evropa pripada svima nama, koji ne možemo od nje da uzimamo samo ono što nam se sviđa, a da nikako ne prihvatamo ono što nam se ne sviđa. Znam koliko nama u Srbiji nije lako kada čujemo različite primedbe po pitanju Kosova i Metohije, a nije nam uvek jednostavno ni kada čujemo kritike iz oblasti vladavine prava. Ali, uverio sam se da smo mi ti koji nismo imali dovoljno pažnje niti posvećen pristup rešavanju gorućih problema iz ove potonje oblasti, zbog čega verujem da ćemo novim pristupom, novom energijom i snagom uspeti ne samo da promenimo svoj odnos već i da dobijemo veće poštovanje predstavnika EU za ono što radimo i o čemu moramo da isporučimo rezultate – naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je naglasio da je tačno da je Evropska unija najveći donator, investitor i daleko najvažniji trgovinski partner našoj zemlji. 

– Oko dve trećine svega što obavimo, svih poslova, trgovinskih i uslužnih, još više se vezuje za naš odnos sa zemljama EU. To su činjenice – kazao je Vučić.

Evropu smatramo svojom kućom, poručio je Vučić, i zato želimo da joj damo koliko možemo doprinoseći „miru i stabilnosti ekonomskim rastom, regionalnom saradnjom, idejama za bolji život kod nas i naših komšija”. 

On je na kraju zahvalio svima na podršci koju daju Srbiji i poručio da kako Evropa računa na nas jednako tako i „Srbija računa na Evropu”. 

Fabrici je podsetio na tekovine nakon Drugog svetskog rata i Šumanove deklaracije, koje se tiču mira i solidarnosti, prosperiteta i sigurnosti u Evropi i koje traju već više od sedam decenija. Osvrnuo se i na nove izazove, nova pravila i konstantnu akciju koju zahtevaju evropske države, a poslednji „stres test” jeste kovid-19. Evropa je i tokom pandemije pokazala svoje kapacitete da reaguje, ocenio je Fabrici.  

– EU je Srbiji najveći trgovinski partner, najveći investitor i donator. EU je izvor radnih mesta i šansi, partner za strateška ulaganja u infrastrukturu, ali i obrazovanje, veštine i društveni razvoj. Najvažnije, EU je punopravni partner u vašoj viziji da budete deo evropske porodice – rekao je Fabrici. 

Sem Fabrici i predsednik Aleksandar Vučić simbolički su posadili seme biljke u izloženu instalaciju u Svečanoj sali Skupštine grada kao znak „rasta, solidarnosti i zelene agende Evrope”, nakon čega su obišli izložbu „Priče iz Srbije”.