nedelja, 9. maj 2021.

Beograd nizom manifestacija i programa obeležava Dan pobede

Povodom proslave Dana pobede nad fašizmom i obeležavanja osamdeset godina od početka Drugog svetskog rata, Grad Beograd, Fondacija „Besmrtni puk” i Ruski dom u Beogradu organizuju niz manifestacija u prestonici tokom ovog vikenda, najavio je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

On je za kanal Vesti podsetio da je 9. maj veoma važan datum u istoriji čovečanstva i da ga moramo obeležavati na pravi način. 

– Grad Beograd već nekoliko godina unazad zajedno sa Ambasadom Ruske Federacije, Ruskim domom i Fondacijom „Besmrtni puk” organizuje niz manifestacija povodom Dana pobede. Ove godine smo planirali da ga dva dana obeležavamo. Juče je na Trgu republike održan koncert hora „Turecki”, a pre toga, kao i svake godine, čuli su se počasni plotuni sa Kalemegdana povodom Dana pobede – rekao je Mladenović.

On je naveo da se program proslave danas nastavlja polaganjem venaca na Spomen-obeležje oslobodiocima Beograda, Spomenik Crvenoarmejcu i Spomenik večnoj vatri.

– Nastavljamo sa programom i tokom današnjeg dana polaganjem venaca na Avali herojima Crvene armije koji su dolazeći na proslavu povodom dvadeset godina od oslobođenja Beograda tragično stradali u avionskoj nesreći – rekao je Mladenović.

On je pozvao građane da, uz poštovanje epidemioloških mera, dođu danas na Trg republike gde će u 14 časova biti održan koncert ruskih i naših umetnikai. 

– Sve će to biti jedan svojevrstan omaž Danu pobede, kao i srpsko-ruskom prijateljstvu koji gajimo svih ovih godina. Nekako se u Evropi ovaj datum potire sa Danom Evrope, mislim da su ta dva dana izuzetno važna i za Evropu i za ceo svet, ali je Dan pobede poseban datum kada se vojnom paradom u Moskvi pokazuje kolika je bila važna uloga Crvene armije – rekao je pomoćnik gradonačelnika.

On je najavio da će na Trgu republike građani moći da prate prenos vojne parade iz Moskve, a u večernjim časovima biće emitovan ruski ratni film. Ceo program se završava vatrometom u 21 čas. 

– Mislim da je to jedan primeren način da se obeleži Dan pobede. Ne smemo nikada da zaboravimo ljude koji su dali svoje živote da bismo danas živeli u slobodnom svetu. To mora biti jasno onima koji danas pokušavaju da naprave reviziju istorije. Spajajući sve ono što je bilo u Prvom i Drugom svetskom ratu negujemo kulturu sećanja, zbog čega smo pre nekoliko godina i počeli da organizujemo manifestaciju „Dani slobode” – rekao je Andreja Mladenović i pozvao sugrađane da učestvuju u obeležavanju ovog važnog dana.